Renata Šarjaková, 10. březen 2008
Vejce podporují imunitu
Vejce a mnoho dalších potravin jsou zdrojem důležitých živin, které podporují imunitní systém lidí.
Živočišné produkty neléčí ani nachlazení, ani chřipku, ale představují potraviny, které podporují imunitu lidí a snižují riziko nachlazení. Mnohé z těchto živin se vyskytují ve vejcích.
Konzumace vajec může zvýšit imunitu a podpořit zdraví lidí v období nachlazení a chřipek. V tomto smyslu jsou významné živiny, obsažené ve vejcích:
selen
- selen působí s vitaminem E jako antioxidant
- na univerzitě v Severní Karolíně se zabývají úlohou selenu při snižování náchylnosti lidí vůči chřipkovému viru
- vejce jsou bohatým zdrojem selenu; dvě vejce denně mohou dodat více než polovinu (56 %) doporučované denní dávky pro člověka
- selen je dále obsažen v mase, mořských rybách a dalších mořských plodech, v celých zrnech obilovin a vlašských ořechách
zinek
- zinek hraje důležitou úlohu v redukci jak trvání, tak závažnosti nachlazení a chřipky
- vejce obsahují 0,6 mg zinku - 4 % doporučované denní dávky
- zinek se vyskytuje také v hovězím mase, v mase pštrosů, krůt a v jogurtech
vitamin A
- vitamin A je důležitý pro udržení imunitního systému a snížení citlivosti vůči infekcím
- vaječný žloutek obsahuje 244 m.j. vitaminu A nebo 5 % z doporučované denní dávky pro člověka
vitamin B12
- zúčastňuje se na tvorbě červených krvinek  a podporuje dobrý zdravotní stav
- vejce obsahuje 11 % doporučované denní dávky vitaminu B12
- vitamin B12 je obsažen také v rybách, sýru a mléce
protein
- hraje důležitou roli v tvorbě protilátek proti infekcím a účastní se na obnově tělesných tkání
- jedno vejce obsahuje 6 g proteinu nebo 13 % z doporučované denní dávky.
Podle odbornice na výživu lidí, Bridget Swinney, není dobře vynechávat vaječný žloutek, protože ten obsahuje téměř polovinu proteinu ve vejci a většinu dalších živin (minerálních látek a vitaminů) důležitých pro imunitní systém.
 
Zdroj: Agronavigátor

Hodnocení => průměr 046
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář