Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 10. březen 2008
Vejce podporují imunitu
Vejce podporují imunitu
Vejce a mnoho dalších potravin jsou zdrojem důležitých živin, které podporují imunitní systém lidí.
Živočišné produkty neléčí ani nachlazení, ani chřipku, ale představují potraviny, které podporují imunitu lidí a snižují riziko nachlazení. Mnohé z těchto živin se vyskytují ve vejcích.
Konzumace vajec může zvýšit imunitu a podpořit zdraví lidí v období nachlazení a chřipek. V tomto smyslu jsou významné živiny, obsažené ve vejcích:
● selen
- selen působí s vitaminem E jako antioxidant
- na univerzitě v Severní Karolíně se zabývají úlohou selenu při snižování náchylnosti lidí vůči chřipkovému viru
- vejce jsou bohatým zdrojem selenu; dvě vejce denně mohou dodat více než polovinu (56 %) doporučované denní dávky pro člověka
- selen je dále obsažen v mase, mořských rybách a dalších mořských plodech, v celých zrnech obilovin a vlašských ořechách
● zinek
- zinek hraje důležitou úlohu v redukci jak trvání, tak závažnosti nachlazení a chřipky
- vejce obsahují 0,6 mg zinku - 4 % doporučované denní dávky
- zinek se vyskytuje také v hovězím mase, v mase pštrosů, krůt a v jogurtech
● vitamin A
- vitamin A je důležitý pro udržení imunitního systému a snížení citlivosti vůči infekcím
- vaječný žloutek obsahuje 244 m.j. vitaminu A nebo 5 % z doporučované denní dávky pro člověka
● vitamin B12
- zúčastňuje se na tvorbě červených krvinek a podporuje dobrý zdravotní stav
- vejce obsahuje 11 % doporučované denní dávky vitaminu B12
- vitamin B12 je obsažen také v rybách, sýru a mléce
● protein
- hraje důležitou roli v tvorbě protilátek proti infekcím a účastní se na obnově tělesných tkání
- jedno vejce obsahuje 6 g proteinu nebo 13 % z doporučované denní dávky.
Podle odbornice na výživu lidí, Bridget Swinney, není dobře vynechávat vaječný žloutek, protože ten obsahuje téměř polovinu proteinu ve vejci a většinu dalších živin (minerálních látek a vitaminů) důležitých pro imunitní systém.
Zdroj: Agronavigátor