Renata Šarjaková, 19. únor 2008
Nové chráněné názvy českých potravin
Nošovické kysané zelí a Pardubický perník byly zapsány do registru chráněných označení.
 
Nařízením Komise 112/2008 ze dne 6. února 2008 o zápisu určitých názvů do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení je Nošovické kysané zelí zapsáno do rejstříku chráněných označení původu (CHOP) a Pardubický perník do rejstříku chráněných zeměpisných označení (CHZO). CHOP se týká potravin vyráběných v určité geografické oblasti za využití uznaného know-how , CHZO zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti.
 
Nošovické kysané zelí se podle žádosti zveřejněné v úředním věstníku EU vyrábí mléčným kvašením ze syrového zelí produkovaného v obcích Nošovice a Nižní Lhota v okres Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Od počátku až po současnost se kysané zelí vyrábí dle nezměněné původní receptury.

Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice, které o označení požádalo v srpnu 2004, přitom muselo opustit původní půdu pro pěstování tohoto zelí kvůli stavbě automobilky Hyundai. Hlávky nyní pěstují na 40 hektarech v Pazderné v Beskydech a prodávají ho hlavně v regionu. Výrobou se zabývá zhruba 30 lidí, používá se tradiční technologie šlapání v obřích sudech jako za starých časů. Výrobek je na trhu od roku 1984.
 
ČR má zatím nejvíc ochranných označení z nováčků EU, naposledy v srpnu 2007 získaly chráněné označení hořické trubičky a suchary z východočeské Lomnice nad Popelkou.

Několik dalších výrobků na zisk označení původu aspiruje - mariánskolázeňské oplatky, olomoucké tvarůžky, chodské pivo, český kmín, karlovarské trojhránky, všestarská cibule a heřmánek český.
Nejvíc ochranných označení mají středomořské země - Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko.
Zdroj: Ing. Irena Suková

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 113
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář