Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 19. únor 2008
Nové chráněné názvy českých potravin
Nové chráněné názvy českých potravin
Nošovické kysané zelí a Pardubický perník byly zapsány do registru chráněných označení.
Nařízením Komise 112/2008 ze dne 6. února 2008 o zápisu určitých názvů do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení je Nošovické kysané zelí zapsáno do rejstříku chráněných označení původu (CHOP) a Pardubický perník do rejstříku chráněných zeměpisných označení (CHZO). CHOP se týká potravin vyráběných v určité geografické oblasti za využití uznaného know-how , CHZO zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti.
Nošovické kysané zelí se podle žádosti zveřejněné v úředním věstníku EU vyrábí mléčným kvašením ze syrového zelí produkovaného v obcích Nošovice a Nižní Lhota v okres Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Od počátku až po současnost se kysané zelí vyrábí dle nezměněné původní receptury.
Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice, které o označení požádalo v srpnu 2004, přitom muselo opustit původní půdu pro pěstování tohoto zelí kvůli stavbě automobilky Hyundai. Hlávky nyní pěstují na 40 hektarech v Pazderné v Beskydech a prodávají ho hlavně v regionu. Výrobou se zabývá zhruba 30 lidí, používá se tradiční technologie šlapání v obřích sudech jako za starých časů. Výrobek je na trhu od roku 1984.
Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice, které o označení požádalo v srpnu 2004, přitom muselo opustit původní půdu pro pěstování tohoto zelí kvůli stavbě automobilky Hyundai. Hlávky nyní pěstují na 40 hektarech v Pazderné v Beskydech a prodávají ho hlavně v regionu. Výrobou se zabývá zhruba 30 lidí, používá se tradiční technologie šlapání v obřích sudech jako za starých časů. Výrobek je na trhu od roku 1984.
ČR má zatím nejvíc ochranných označení z nováčků EU, naposledy v srpnu 2007 získaly chráněné označení hořické trubičky a suchary z východočeské Lomnice nad Popelkou.
Několik dalších výrobků na zisk označení původu aspiruje - mariánskolázeňské oplatky, olomoucké tvarůžky, chodské pivo, český kmín, karlovarské trojhránky, všestarská cibule a heřmánek český.
Několik dalších výrobků na zisk označení původu aspiruje - mariánskolázeňské oplatky, olomoucké tvarůžky, chodské pivo, český kmín, karlovarské trojhránky, všestarská cibule a heřmánek český.
Nejvíc ochranných označení mají středomořské země - Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko.
Zdroj: Ing. Irena Suková