Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu
Beta-konglycinin je zásobní protein sóji, o kterém se předpokládá, že přispívá ke zdravotnímu prospěchu sóji. Firma Monsanto vyvíjí odrůdu sóji s vysokém obsahem této aktivní složky.

Firmy Monsanto a The Solae Company uzavřely koncem října dohodu týkající se vývoje a uvedení na trh nové řady sójových proteinů s lepšími organoleptickými vlastnostmi (flavorem) a rozpustností. Firma Monsanto pracuje za pomoci pokrokové technologie šlechtění rostlin na vývoji nové sóji s vyšším obsahem beta-konglycininu. O sójovém proteinu se zjistilo, že má řadu prospěšných účinků na lidské zdraví, např. napomáhá snižování cholesterolu a tím snižování rizika koronárního onemocnění srdce. Prověřuje se jeho vliv na prevenci obezity. Kromě nutriční hodnoty má sója v potravinářských výrobcích i řadu technologických funkcí. Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu přispěje k lepší chuti potravin a nápojů s obsahem sóji, čímž se stane pro spotřebitele více přijatelná.

 

Zpráva IFT z 27. 10. 2005                                                                              Zdroj info: ÚZPI

 

Pozn.: Beta-konglycinin (7S globulin) je hlavní zásobní protein sóji. Zjistilo se, že beta-konglycinin má vliv na inhibici aterosklerózy, prověřuje se jeho vliv na snižování chuti (appetite suppressant).


Hodnocení => průměr 016
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář