Renata Šarjaková, 8. únor 2008
Dekofeinace zeleného čaje superkritickým oxidem uhličitým při zachování katechinů
Je popsána dekofeinace zeleného čaje superkritickým CO2, postup je šetrný na obsah katechinů.
 

 Zelený čaj obsahuje různé bioaktivní složky, u kterých byly zjištěny žádoucí biologické vlastnosti. Čaj také obsahuje kofein, látku, jejíž efekt nemusí být vždy považován za pozitivní. Proto Kuo-Jong Huang s kol. (Tajwan) studovali možnost odstranění kofeinu ze zeleného čaje. K extrakci biologicky aktivních látek z rostlinného materiálu se  používá extrakce organickým rozpouštědlem, separace na adsorpční koloně, tlaková extrakce za horka nebo extrakce superkritickým oxidem uhličitým.  Jako optimální se ukázal superkritický CO2 (73,8 barů, 304 K) díky vysokých schopnostem rozpouštět a difundovat, nízkým hodnotám  viskozity a toxicity a možnosti jeho opakovaného použití. Pro extrakci jsou důležité hodnoty tlaku, teploty a poměru CO2 a čaje. Optimálních výsledků bylo dosaženo při 90minutové extrakci s použitím 640 g CO2 při 323 K a 275 barech, s navážkou 8 g čaje s přídavkem 6 g vody. Za těchto podmínek se odstranilo 71,9 % kofeinu a zachovalo 67,8 % katechinů v čaji.  Podrobněji je extrakce popsána v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry (online 04./10/07).

Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.


Hodnocení => průměr 043
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář