Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Kontrola zdravotní nezávadnosti ledu do nápojů v MS kraji
Kontrolní akce byla zaměřena na dodržování technologie přípravy, na skladování ledu, na dodržování osobní a provozní hygieny a na stavebně technické požadavky.
Celkem bylo provedeno šetření ve 21 zařízeních společného stravování zejména otevřeného typu – bary, restaurace, kavárny hotely, vinárny pivnice ,zároveň s kontrolou na místě samém byl proveden i odběr 21 vzorků k laboratornímu vyšetření.
Z odebraných 21 vzorků 6 nevyhovělo požadavkům stávající legislativy tj. 28,6 %. Jeden vzorek nevyhověl pro přítomnost bakterie Pseudomonas aeruginosa, jeden vzorek nevyhověl v ukazateli E.coli, dva vzorky měly nadlimitní obsah enterokoků a u tří vzorků byl zjištěn nadlimitní celkový obsah bakterií.
Při kontrole provozoven byla v jednom případě závada v provozní hygieně ( nedostatečný úklid provozovny), jednou byl porušen technologický postup výroby ledu, jedenkrát byla zjištěna závada v nedostatečné sanitaci provozovny. Ve dvou případech byly zjištěny závady při skladování ledu, zejména se jednalo o společné skladování ledu a mraženého masa v jedné mraznici. Ve dvou zařízeních byly zjištěny stavebně technické závady.
Vzhledem k výsledkům laboratorního vyšetření byla v jedné provozovně nařízena sanitace. Za zjištěné závady byly uděleny pokuty. Celkem bylo uděleno 9 blokových pokut v celkové výši 8 100,- Kč.
Z výsledků kontroly lze konstatovat, že přípravě ledu zejména sanitaci výrobníků ledu a skladovacích prostor pro uložení vyrobeného ledu není ze strany provozovatelů zařízení společného stravování věnována patřičná pozornost.
S ohledem na výsledek této kontrolní akce bude KHS Moravskoslezského kraje pokračovat v kontrolách této komodity
MUDr. Helena Šebáková
Kontrola zdravotní nezávadnosti ledu do nápojů v MS kraji
V dnešní době je již téměř standardem, že do každého chlazeného nápoje je v zařízeních společného stravování přidáván led. V předchozích letech již byly v rámci kontrolní činnosti odebírány vzorky ledu výsledky nebyly příliš potěšitelné. Proto byla na území Moravskoslezského kraje ve dnech 6.a 7.10.2005 provedena cílená kontrola této komodity v zařízeních společného stravování.
Kontrolní akce byla zaměřena na dodržování technologie přípravy, na skladování ledu, na dodržování osobní a provozní hygieny a na stavebně technické požadavky.
Celkem bylo provedeno šetření ve 21 zařízeních společného stravování zejména otevřeného typu – bary, restaurace, kavárny hotely, vinárny pivnice ,zároveň s kontrolou na místě samém byl proveden i odběr 21 vzorků k laboratornímu vyšetření.
Z odebraných 21 vzorků 6 nevyhovělo požadavkům stávající legislativy tj. 28,6 %. Jeden vzorek nevyhověl pro přítomnost bakterie Pseudomonas aeruginosa, jeden vzorek nevyhověl v ukazateli E.coli, dva vzorky měly nadlimitní obsah enterokoků a u tří vzorků byl zjištěn nadlimitní celkový obsah bakterií.
Při kontrole provozoven byla v jednom případě závada v provozní hygieně ( nedostatečný úklid provozovny), jednou byl porušen technologický postup výroby ledu, jedenkrát byla zjištěna závada v nedostatečné sanitaci provozovny. Ve dvou případech byly zjištěny závady při skladování ledu, zejména se jednalo o společné skladování ledu a mraženého masa v jedné mraznici. Ve dvou zařízeních byly zjištěny stavebně technické závady.
Vzhledem k výsledkům laboratorního vyšetření byla v jedné provozovně nařízena sanitace. Za zjištěné závady byly uděleny pokuty. Celkem bylo uděleno 9 blokových pokut v celkové výši 8 100,- Kč.
Z výsledků kontroly lze konstatovat, že přípravě ledu zejména sanitaci výrobníků ledu a skladovacích prostor pro uložení vyrobeného ledu není ze strany provozovatelů zařízení společného stravování věnována patřičná pozornost.
S ohledem na výsledek této kontrolní akce bude KHS Moravskoslezského kraje pokračovat v kontrolách této komodity
MUDr. Helena Šebáková
ředitelka Krajské hygienické stanice
Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Hodnocení
=> průměr 111