- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Kontrola hygieny výživy v MS kraji za 3.Q. 2005
Na území Moravskoslezského kraje bylo pracovníky odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání zkontrolováno za období III. čtvrtletí roku 2005 celkem 1268 potravinářských provozů. Z tohoto počtu bylo nejvíce kontrol provedeno v zařízeních společného stravování s přípravou pokrmů.
Kontrolováno bylo celkem 474 potravinářských zařízení, ve kterých bylo za zjištěné závady uloženo 545 pokut v celkové výši 518 800 Kč. V 5 případech bylo Krajskou hygienickou stanicí Moravskoslezského kraje zahájeno správní řízení o uložení pokuty. V jedné provozovně byla nařízena sanitace a v 5 provozovnách byla nařízena likvidace pokrmů a surovin pro jejich výrobu.
V rámci kontrolní činnosti byly v 399 provozovnách zjištěny závady v zavedení systému kritických kontrolních bodů – systém buď nebyl zaveden vůbec , nebo byly nesprávně evidovány údaje , nebo nebyla správně prováděna nápravná opatření při zjištění překročení kritických hodnot. Tato nápravná opatření je nutno provádět například při zjištění zvýšené teploty v lednicích, kdy je nutno provést jejich seřízení či opravu.Lednice nebyly v mnoha případech seřízeny a nebyl o seřízení lednic proveden záznam. V 388 provozovnách byly zjištěny závady stavebně- technického charakteru – jednalo se zejména o chybějící teploměry v lednicích či mraznicích, poškozené obklady či podlahy, chybějící přípravny zeleniny, chybějící dřezy nebo umyvadla. Poměrně častým nešvarem je i provedení drobných stavebních úprav provozoven bez vědomí orgánů ochrany veřejného zdraví, kterými dojde ke změně původně vyhovujícího stavu provozovny na nevyhovující. Ve 270 provozovnách byly zjištěny závady v provozní hygieně , v 5 z nich dokonce opakovaně. Většinou se jedná o nedostatečný úklid provozovny – špinavé vybavení, lednice, pracovní stoly. Některé provozovny pro výrobu potravin či jejich sklady jsou používány k přechovávání předmětů nesouvisejících s provozem – sportovních potřeb, dětských hraček, televizorů , zbytků stavebního materiálu, barev apod. V 238 provozovnách byly zjištěny závady při skladování potravin a surovin pro výrobu pokrmů. Nejčastěji se jednalo o nedodržení stanovené teploty , nebo o skladování nesourodých potravin např. čerstvého výsekového masa se zákusky či zeleninovými saláty. Rovněž u této závady se opakovalo kontrolní zjištění u 3 provozovatelů.
V rámci kontrolní činnosti byly odebrány vzorky pokrmů a surovin pro jejich přípravu v zařízeních společného stravování. Celkem bylo odebráno 202 vzorků z nichž pouze 8 nevyhovělo požadavkům platných právních předpisů .U jednoho cukrářského výrobku byla zjištěna bakterie rodu salmonella, u jednoho cukrářského výrobku byla zjištěna bakterie rodu Listeria monocytogenes. U jednoho vzorku cukrářského výrobku byl zjištěn růst plísní.U 3 vzorků ledů byly zjištěny nadlimitní hodnoty znečišťujících bakterií, které svědčí o nedostatečné péči věnované čištění výrobníků ledu. Podobný nález byl i u jednoho studeného pokrmu a u jednoho cukrářského výrobku, což svědčí o nedostatečném dodržování provozní a osobní hygieny v dané provozovně.
Přesto, že skončilo nejrizikovější období pro vznik alimentárních onemocnění bude i nadále Krajská hygienická stanice se sídlem v Ostravě pokračovat s kontrolami zařízení společného stravování.
MUDr. Helena Šebáková
ředitelka Krajské hygienické stanice
Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě