Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Kontrola hygieny výživy v MS kraji za 3.Q. 2005

Na území Moravskoslezského kraje bylo pracovníky odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání zkontrolováno za období III. čtvrtletí roku 2005 celkem  1268 potravinářských provozů. Z tohoto počtu bylo nejvíce kontrol provedeno v zařízeních společného stravování s přípravou pokrmů.

Kontrolováno bylo celkem 474 potravinářských zařízení, ve kterých  bylo za  zjištěné závady uloženo 545 pokut v celkové výši 518 800 Kč. V 5 případech bylo Krajskou hygienickou stanicí Moravskoslezského kraje zahájeno správní řízení o uložení pokuty. V jedné provozovně byla nařízena sanitace a v 5 provozovnách  byla nařízena likvidace pokrmů  a surovin pro jejich výrobu. 

V rámci kontrolní činnosti byly v 399 provozovnách zjištěny závady v zavedení systému kritických kontrolních bodů – systém buď nebyl zaveden vůbec , nebo byly nesprávně evidovány údaje , nebo nebyla správně prováděna nápravná opatření při zjištění překročení kritických hodnot. Tato nápravná opatření je nutno provádět například  při zjištění zvýšené teploty v lednicích, kdy je nutno provést jejich seřízení či opravu.Lednice  nebyly  v mnoha případech seřízeny a nebyl o seřízení lednic proveden záznam. V  388 provozovnách byly zjištěny závady  stavebně- technického charakteru – jednalo se zejména o chybějící teploměry v lednicích či mraznicích, poškozené obklady  či podlahy, chybějící přípravny zeleniny, chybějící dřezy nebo umyvadla. Poměrně častým nešvarem je i provedení drobných stavebních úprav provozoven bez vědomí orgánů ochrany veřejného zdraví, kterými dojde ke změně původně vyhovujícího stavu provozovny na nevyhovující. Ve 270 provozovnách byly zjištěny závady v provozní hygieně , v 5 z nich dokonce opakovaně. Většinou se jedná o nedostatečný úklid provozovny – špinavé vybavení, lednice, pracovní stoly. Některé provozovny pro výrobu potravin či jejich sklady  jsou používány k přechovávání předmětů nesouvisejících s provozem – sportovních potřeb, dětských hraček, televizorů , zbytků stavebního materiálu, barev apod. V 238 provozovnách byly zjištěny závady při skladování potravin a surovin pro výrobu pokrmů. Nejčastěji se  jednalo o nedodržení stanovené teploty , nebo o skladování nesourodých potravin např. čerstvého výsekového masa se zákusky či zeleninovými saláty. Rovněž u této závady se opakovalo kontrolní zjištění u 3 provozovatelů.

V rámci kontrolní činnosti  byly odebrány vzorky pokrmů a surovin pro jejich přípravu v zařízeních společného stravování. Celkem bylo odebráno 202 vzorků z nichž pouze 8 nevyhovělo požadavkům platných právních předpisů .U jednoho cukrářského výrobku byla zjištěna bakterie rodu salmonella, u jednoho cukrářského výrobku byla zjištěna bakterie rodu Listeria monocytogenes. U jednoho vzorku cukrářského výrobku byl zjištěn růst plísní.U   3 vzorků ledů byly zjištěny nadlimitní hodnoty znečišťujících  bakterií, které svědčí o nedostatečné péči věnované čištění výrobníků ledu. Podobný nález byl i u jednoho studeného pokrmu a u jednoho cukrářského výrobku, což svědčí o nedostatečném dodržování  provozní a osobní hygieny v dané provozovně.

Přesto, že skončilo nejrizikovější období pro vznik alimentárních onemocnění  bude i nadále Krajská hygienická stanice  se sídlem v Ostravě pokračovat s kontrolami  zařízení společného stravování.

MUDr. Helena Šebáková
ředitelka Krajské hygienické stanice
Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě


Hodnocení => průměr 121
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář