Renata Šarjaková, 23. leden 2008
Role výživy v ochraně před osteoporózou
Osteoporóza je podmíněna především geneticky a proto by se ohrožené skupiny obyvatel  měly zaměřit na prevenci, tj. výživu a tělesný pohyb.
 

Osteoporózou se označuje takový úbytek kostní tkáně, který zvyšuje riziko zlomenin pětkrát. Zdraví kostí je ovlivněno geneticky  (z 60-75 %), aktivitou pohlavních hormonů u žen, tělesnou aktivitou a výživou (spolu 30-40 %, výživě se přisuzuje 20 % vliv). Výživa by měla zajistit dostatečný přívod vápníku, tj. 800 – 1500 mg denně. Kostní hmota vzniká do asi 20-22 let,  do cca 35 let se obsah vápníku v kostech stabilizuje a poté ubývá vápníku 0,5-1,5 % ročně. Rychlost úbytku kostní hmoty je u žen po menopauze výrazně rychlejší, senioři obou pohlaví jsou na tom  po 75 letech zhruba stejně. Náklady na léčbu následků osteoporózy, zlomenin krčku stehenní kosti, obratlů a předloktí, byla v r. 2000 odhadnuta v Evropě na 32 mld. eur, náklady pro rok 2050 se odhadují na 77 mld. eur. Proto je důležitá prevence, tedy dostatečný přívod využitelného vápníku, tělesný pohyb, dostatek vitaminu D (zajišťovaný u seniorů v zimním období doplňky stravy), vitaminů K, B6 a C. Problematická je vyšší spotřeba soli (sodík omezuje vstřebávání vápníku), role rostlinných estrogenů je minoritní. Role inulinu v prevenci osteoporózy je zatím ve fázi výzkumu. Negativem je rovněž nízký příjem bílkovin, protože to vede k narušení  mikrostruktury a pevnosti kostí. Za hlavní zdroj vápníku se považuje mléko a mléčné výrobky; vysokým obsahem vápníku disponují také sardinky, ořechy, některé zeleniny a mák, ale tento vápník je hůře využitelný vzhledem k jeho chemické vazbě.
 V článku je dále podrobně popsán metabolismu vápníku a role dalších výživových faktorů (vitamin D, bílkoviny aj.).

Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.


Hodnocení => průměr 057
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář