- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Role výživy v ochraně před osteoporózou
Osteoporózou se označuje takový úbytek kostní tkáně, který zvyšuje riziko zlomenin pětkrát. Zdraví kostí je ovlivněno geneticky (z 60-75 %), aktivitou pohlavních hormonů u žen, tělesnou aktivitou a výživou (spolu 30-40 %, výživě se přisuzuje 20 % vliv). Výživa by měla zajistit dostatečný přívod vápníku, tj. 800 – 1500 mg denně. Kostní hmota vzniká do asi 20-22 let, do cca 35 let se obsah vápníku v kostech stabilizuje a poté ubývá vápníku 0,5-1,5 % ročně. Rychlost úbytku kostní hmoty je u žen po menopauze výrazně rychlejší, senioři obou pohlaví jsou na tom po 75 letech zhruba stejně. Náklady na léčbu následků osteoporózy, zlomenin krčku stehenní kosti, obratlů a předloktí, byla v r. 2000 odhadnuta v Evropě na 32 mld. eur, náklady pro rok 2050 se odhadují na 77 mld. eur. Proto je důležitá prevence, tedy dostatečný přívod využitelného vápníku, tělesný pohyb, dostatek vitaminu D (zajišťovaný u seniorů v zimním období doplňky stravy), vitaminů K, B6 a C. Problematická je vyšší spotřeba soli (sodík omezuje vstřebávání vápníku), role rostlinných estrogenů je minoritní. Role inulinu v prevenci osteoporózy je zatím ve fázi výzkumu. Negativem je rovněž nízký příjem bílkovin, protože to vede k narušení mikrostruktury a pevnosti kostí. Za hlavní zdroj vápníku se považuje mléko a mléčné výrobky; vysokým obsahem vápníku disponují také sardinky, ořechy, některé zeleniny a mák, ale tento vápník je hůře využitelný vzhledem k jeho chemické vazbě.
V článku je dále podrobně popsán metabolismu vápníku a role dalších výživových faktorů (vitamin D, bílkoviny aj.).
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.