Renata Šarjaková, 21. listopad 2007
Genomika jako nástroj pro cereální chemii
Rychlá a spolehlivá identifikace druhů a kultivarů založená na metodách analýzy DNA vyvinutých za použití genomických nástrojů se může aplikovat na zrno i cereální produkty.
Genomika (vědní obor, jehož cílem je stanovit úplnou dědičnou informaci organismů a interpretovat ji v termínech životních pochodů) je novým, účinným nástrojem pro cereální chemii. Analýza DNA hlavních druhů cereálií umožňuje dokonaleji poznat podstatu kvality cereálií na genové úrovni. Rozdíly v pořadí genů u různých kultivarů nebo rozdíly v úrovni exprese genů se mohou využít k vysvětlení rozdílností ve zpracování nebo rozdílů jakostních charakteristik finálních produktů. Kupříkladu kvantitativní analýza hladiny exprese genů v různých stadiích vývoje zrna u pšenice nebo klíčení ječmene se může použít k definování genetické báze jakostních rozdílů pšenice nebo ječmene. Kvalitativní parametry rýže jako je aroma nebo teplota mazovatění, resp. vaření, mohou být vysvětleny pomocí sekvenčních rozdílů DNA ve speciálních genech identifkovaných pomocí genomických postupů. Rychlá a spolehlivá identifikace druhů a kultivarů založená na metodách analýzy DNA vyvinutých za použití genomických nástrojů se může aplikovat jak na zrno, tak na potravinářské produkty. Tato technologie je vhodná zejména v analýze komplexních cereálních směsí. V současné době jsou k dispozici technologie pro vysokoúčinnou a levnou (low-cost) analýzu velkého počtu vzorků, které se mohou využívat v cereální chemii několika způsoby – pro selekci při šlechtění cereálií, k optimalizaci procesů a analýze identity a složení vzorků zrna nebo potravin. Více informací v článku Henry, R.J.: Genomics as a Tool for Cereal Chemistry, (Cereal Chemistry, 84, 2007, č. 4, s. 365–369).
 
Zdroj: Ing. Olga Kopáčová 

Hodnocení => průměr 096
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář