Renata Šarjaková, 21. listopad 2007
Použití mikroorganismu v masných výrobcích
Přídavkem bakteriální kultury lze s nížit obsah cholesterolu.
 V nedávné studii bylo uveřejněno, že doplněním výživy nosnic mikroorganismem Rhodobacter   capsulatus v množství 0,04 procent se docílí snížení obsahu cholesterolu a triglyceridu v krevním  séru kuřat o 15 resp. 11 procent.
Přídavek mikroorganismu Rhodobacter capsulatus do krmiva, vede u chované drůbeže ke snížení obsahu cholesterolu a triglyceridů ve vaječných žloutcích již po šedesátidenním krmném období.
Koncentrace cholesterolu a triglyceridu v krevním séru, stejně jako ve vaječných žloutcích, se mění lineárně podle nárůstu množství krmiva, které je obohacené mikroorganismem Rhodobacter capsulatus.
Podle výsledků průběžného sledování dochází ke zlepšení celkového aktuálního stavu. Bylo zjištěno, že doplnění R. capsulatus do výživy slepic vede k navýšení množství jeho hladiny a snížení obsahu v sérech těchto ptáků. Po přídavku mikroorganismu R. capsulatus se, v porovnání s kontrolní skupinou nosnic, zlepšila i barva vaječných žloutků.
Množství cholesterolu a triglyceridu v játrech kuřat bylo sníženo po tom, co bylo nosnicím přidáváno do krmiva 0,04 procent R. capsulatus.
Kromě toho, po doplnění R. capsulatus do krmiva nosnic, nebyl zjištěn žádný důvod, který by vedl k nepříznivému účinku na produkci vajec, změny jejich hmotnosti, pevnosti skořápek a barvy žloutku.
Vlivem obohaceného krmiva se měnily obsahy látek u chovaných kontrolních nosnic a slepic, kterým byl přidáván do potravy mikroorganismus. Tímto způsobem byla sledována produkce vajec s nízkým obsahem cholesterolu.
Jsou známy určité faktory, které jsou závislé na přítomnosti v R. capsulatus,  jež je pravděpodobně zodpovědný za účinek snižující nadměrný obsah cholesterolu v potravě nosnic. Odborníci shrnuli celá sledování tím, že doplněk mikroorganismu R. capsulatus do krmiva může vést k produkci vajec s nízkým obsahem chlesterolu. Tento výzkum byl nezbytný, protože se sledovala kvalita vajec, které patří k důležitým a bohatým zdrojům lidské výživy.
Stále větší množství lidí se věnuje sledování vlastností potravin, které jsou důležité a vhodné pro zdravou výživu. Odborná veřejnost proto poskytuje informace o těchto pro zdraví prospěšných potravinách.
 
Zdroj: Ing. Iva Hvízdalová

Hodnocení => průměr 066
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář