Renata Šarjaková, 17. říjen 2007
Chyby u prodejců burčáku
Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila na přelomu září a října nedostatky u 20 ze 47 kontrolovaných prodejců burčáku.

 Nejčastějšími prohřešky byla chybějící úředně ověřená výčepní nádoba a nedostatky při vydávání dokladů za nákup zbožíI. Informovala o tom ředitelka Jihomoravského inspektorátu ČOI Jarmila Vašulková s tím, že kvalita prodávaných nápojů však byla ve většině případů dobrá.

Kvalita prodávaného burčáku se rok od roku lepší. Podle průběžných výsledků letošních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevyhověl předpisům pouze jeden z jedenácti testovaných vzorků. Vloni neobstálo v testech šest ze 47 vzorků, předloni pak inspekce odhalila ředění burčáku u 15 ze 37 kontrol.
Obě inspekce budou v kontrolách pokračovat během celého období, kdy je možné burčák prodávat, tedy až do 30. listopadu. Inspekce zatím uložila prodejcům blokové pokuty v celkové výši 15.500 korun.
Burčák, jak se nazývá kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze u nás nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území České republiky. Při použití importovaných hroznů jde o částečně zkvašený hroznový mošt. Dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně.

Zdroj: Oldřich Přibík



Hodnocení => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář