Renata Šarjaková, 10. říjen 2007
SEITEN - pšeničná bílkovina místo masa
Podle tradičního japonského postupu lze vymytím škrobu z pšeničné mouky připravit koncentrát lepku, který může ve vegetariánské či  makrobiotické stravě nahradit maso.
 
Z japonské kuchyně pochází pšeničná bílkovina „seitan“, která podobně jako např. sójové tofu může nahrazovat maso. Původně byla vyvinuta mnichy, kteří se živili vegetariánskou stravou. Seitan se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky. Pšenice obsahuje asi 10 % bílkovin, především lepek. Seitan obsahuje kolem 25 % bílkovin, velmi málo tuku (0,8–1 %) a na rozdíl od masa je bez cholesterolu. V doporučeních pro vegetariány a makrobiotiky se uvádí, že bílkovinný koncentrát seitan je výživný a podstatně lépe stravitelný než lepek v kombinaci se škrobem (tzn. než původní pšeničná mouka). Samozřejmě jej nelze konzumovat při bezlepkové dietě.
Syrový seitan se dále upravuje vařením obvykle s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením. Prodává se většinou už hotový se zeleninou, nebo nakládaný. Chutí a strukturou se blíží masu a dá se mnohostranně využít – lze je upravit jako řízky, sekanou, ražniči, guláš. Dá se péci, dusit, smažit – doba kuchyňské úpravy je kratší než u masa.
V obchodech se zdravou výživou je nabízena celá řada výrobků ze seitanu. Např. česká společnost Nutrikomplex nabízí pod označením „Klaso“ syrový polotovar seitan-natural nebo výrobky k přímé konzumaci (sekaná, řízky, pomazánky). Firma Sunfood dodává na trh seitan-speciál, což je smažený ochucený seitan balený vakuově ve fólii. Jsou k dispozici i sterilované hotové pokrmy.
 
Zdroj: Ing. Irena Suková

Hodnocení => průměr 079
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář