Renata Šarjaková, 19. září 2007
Certifikace výrobků vyšší kvality s ohledem na alergie
Švýcarské centrum pro alergie, kůží a astma zavedlo logo dokumentující splnění zpřísněných pravidel hodnocení, kontroly a označování potravin a kosmetiky.
 
Švýcarské centrum pro alergie, kůži a astma – „aha“ (Allergie, Haut und Asthma) vyvinulo značku - logo pro širokou paletu výrobků a služeb označující, zvýšenou kvalitu výrobku, a sice s nápisem „doporučeno aha“.
 

 
K udílení značky byla zřízena dceřiná společnost SAS (Service Alergie Suice).
Udělení značky závisí na splnění jasně stanovených požadavků, které je prověřováno Švýcarským svazem pro systémy kvality a řízení (SQS).
Výrobci žádající o certifikaci musí předložit nejen doklady o původu a zpracování surovin, o transportu a skladování, ale i podrobnosti o řízení průběhu výroby, o čištění zařízení, o školení pracovníků a vlastní kontrole. Certifikovaný výrobek musí poskytovat zřetelnou vyšší hodnotu a podléhá pravidelné kontrole.
Značka neznamená, že výrobek neobsahuje alergeny, ale zaručuje, že u výrobku byly splněny přísné požadavky,a že jsou kontrolovány. Při označování není přípustné použít nepřesné formulace jako „může obsahovat“, ale musí být uvedeny i všechny možné alergenní složky, i když nebyly přidány úmyslně. V případě kosmetiky je při použití příslušného označení povoleno 26 alergenních vonných látek.
U většiny obvyklých alergenních složek (vejce, ořechy aj.) je povinností deklarovat jejich přítomnost již při 50 mg/kg, což je 20krát nižší množství, než platí obecně podle švýcarského nařízení o označování potravin. Pro siřičitany nastává povinnost označení při 5 mg SO2/kg otraviny, pro lepek při 1 mg prolaminu (gliadinu) na 100 g sušiny potraviny, pro laktózu při 200 mg na 100 g potraviny ve stavu ke konzumaci, pro potenciálně alergenní látky 50 mg/kg potraviny ve stavu ke konzumaci.
 
Zdroj: Ing. Irena Suková

Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář