Renata Šarjaková, 12. září 2007
Mlékárenský závod Muller buduje zařízení na výrobu etanolu
Částečně odcukřený permeát z výroby laktózy bude fermentován na etanol. Výroba etanolu vychází efektivněji než bioplynu nebo kvasnic.
 
Německá mlékárenská společnost Müller investuje v závodu Sachsenmilch AG v Leppersdorfu kolem 20 mil. EUR do zařízení, které má od r. 2008 fermentačně zpracovat na etanol ročně 100 až 110 mil. l částečně odcukřeného permeátu z výroby laktózy. Permeát, který byl až dosud zkrmován, obsahuje ca 20 tis. t sušiny. Zisk z tohoto zpracování by měl být kolem 2 mil. EUR ročně. Zařízení bude umístěno v samostatné budově sousedící se zpracováním syrovátky. K dispozici budou tři fermentory, každý o objemu 1 mil. l. Každá fermentace trvá několik dní. Z destilačního zařízení bude vycházet etanol o čistotě 99,8 %, který bude denně nakládán do cisteren. Výrobní proces byl speciálně vyvinut a přihlášen k patentování. Výroba etanolu vyšla při kalkulaci ekonomicky výhodněji než výroba bioplynu nebo kvasnic. Na dodávkách zařízení se podílejí výhradně německé firmy. Provoz bude samostatnou plně automatizovanou jednotkou, obsluhující personál bude zajišťovat jen kontrolu. Zatím proces probíhá jen v laboratorním měřítku.
Závod zpracovává ročně 1,5 – 1,6 mld. kg mléka a zaměstnává kolem 1700 pracovníků.
 
Zdroj: Ing. Irena Suková

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 046
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář