- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Obsah trans-a-cis-iso-a-hořkých kyselin jako indikátor senzorické stability piva
Byla studována dynamika změn všech šesti izomerů trans- a cis-iso-α-hořkých kyselin během skladování piv při teplotách 8, 20 a 30 °C. U všech vzorků piva byly prokázány úbytky trans-izomerů vlivem stárnutí piva, přičemž obsah cis-izomerů zůstával konstantní. Během skladování v závislosti na teplotě se mírně snížil obsah polyfenolů v důsledku jejich oxidace a polymerace, což ovlivňovalo barvu. V závislosti na čase hodnoty T150 se zvyšovaly a hodnoty lag time klesly na nulu. V přímé závislosti na teplotě se zvyšovala i hodnota
anilinového čísla; tento ukazatel je vhodným markerem senzorické jakosti Senzorická hodnota piva se během skladování snižovala, zejména výrazně při teplotě nad 8 °C. Pivo po 4měsíčním skladování při 8 °C mělo stále ještě dobrou pitelnost a zachovaly
si stále dobré senzorické vlastnosti.
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín,CSc.