Renata Šarjaková, 10. září 2007
Obsah trans-a-cis-iso-a-hořkých kyselin jako indikátor senzorické stability piva
Na základě studia dynamiky změn obsahu trans-a-cis-iso-a-hořkých kyselin lze usuzovat na změny jakosti piva.
 

 Byla studována dynamika změn všech šesti izomerů trans- a cis-iso-α-hořkých kyselin během skladování piv při teplotách 8, 20 a 30 °C. U všech vzorků piva  byly prokázány úbytky  trans-izomerů  vlivem stárnutí piva, přičemž obsah cis-izomerů zůstával konstantní. Během skladování v závislosti na teplotě se mírně snížil obsah polyfenolů v důsledku jejich oxidace a polymerace, což ovlivňovalo barvu. V závislosti na čase hodnoty T150 se zvyšovaly a hodnoty lag time klesly na nulu. V přímé závislosti na teplotě se zvyšovala i hodnota
anilinového čísla; tento ukazatel je vhodným markerem senzorické jakosti Senzorická hodnota piva se během skladování snižovala, zejména výrazně při teplotě nad 8 °C. Pivo po 4měsíčním skladování při 8 °C  mělo stále ještě dobrou pitelnost a zachovaly
si stále dobré senzorické vlastnosti.

Zdroj: Ing. Ctibor Perlín,CSc.


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 035
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář