Renata Šarjaková, 10. září 2007
Nová revoluční metoda měření rozpuštěného kyslíku pro nápojový průmysl
Je popsán princip optické metody na měření rozpuštěného kyslíku v nápojích a jeho výhody.
 

 Kyslík může mít negativní vliv na  v chuťovou stabilitu nápojů. Proto je důležité sledovat jeho obsah v průběhu celého výrobního procesu. Dosavadní způsoby měření rozpuštěného kyslíku (amperometrická metoda) je časově náročná a někdy i méně přesná. Proto byla navržena inovovaná optická metoda stanovení rozpuštěného kyslíku, založená na optickém měření luminiscence. Na základě časového posunu mezi ozářením luminiscencí  je možno určit obsah kyslíku. Metoda je vysoce přesná i při malém obsahu rozpuštěného kyslíku,  je rychlá
a poskytuje stabilní výsledky měření. Vyznačuje se i nízkými provozními náklady včetně kalibrace. Je vhodná pro pivovarský průmysl a pro průmysl sycených nápojů.

Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 036
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář