Renata Šarjaková, 10. září 2007
Potraviny ze surovin ekologického zemědělství Část II:Technologicko-organizační aspekty výroby biopiva a biosladu
Jsou popsány podmínky pro výrobu biosladu a biopiva v ČR.
 

 Autor uvádí podrobný přehled všech právních předpisů souvisejících s výrobou a uváděním na trh biopotravin a požadované administrativních úkonů k zahájení výroby a inspekční mechanismy včetně kontaktních adres jednotlivých odpovědných subjektů (platných
pro celou oblast výroby biopotravin). Z pohledu specializovaného oboru pivovarské výroby jsou uvedeny technologické požadavky  na výrobu biosladu a biopiva (zákaz ošetření finálních produktů ionizačním zářením, přípustnost souběžné výroby klasické i bioprodukce
bez povinnosti zavést speciální organizační opatření jako je plombování  kvasných či ležáckých sudů, dohledatelnost jednotlivých partií, informovat předem o plánovaném termínu výroby bioproduktů). Složky povolené pro pivovarsko-sladařský obor jsou zemědělské
bioprodukty (min. 95 % ze surovin) a z látek přídavných je povoleno používat pouze CO2, N2, jako propellanty, kyselina askorbová a kyselina mléčná, z látek pomocných pak 12 položek (voda, uhličitan a hydroxid vápenatý, křemelina, bentonit, perlit, aktivní
uhlí a deriváty amorfního oxidu křemičitého, O2 a některé enzymy, pokud nejsou původu GMO. Na tuzemském trhu jsou dostupné v biokvalitě pouze sladovnický ječmen, chmel je nutno nakupovat v zahraničí.. Z hlediska kvality je možné konstatovat, že bioprodukty (ječmen) vykazovaly v některých ukazatelích lepší výsledky než klasické produkty, což ale lze vysvětlit i tím, že při nižších výnosech  sladovnického ječmene v biokvalitě je tato plodina bohatší ve stejném hmotnostním jednotce na některé živiny a aromatické látky.

Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.


Hodnocení => průměr 092
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář