Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 10. září 2007
Nové zařízení Tetra Pak na dávkování citlivých přísad
Nové zařízení Tetra Pak na dávkování citlivých přísad
Zatížení FlexDos přidává šetrné funkční složky do nápojů injekcí až po sterilizaci samotného výrobku.
Firma Tetra Pak vyvinula nový systém FlexDos pro šetrné dávkování citlivých tekutých funkčních přísad do asepticky plněných potravin. Zařízení se vyznačuje vysokou přesností a zároveň značnou flexibilností. Při obohacování výrobků o funkční přísady jako např. n-3 mastné kyseliny, probiotika, enzymy (např. laktáza), aromata nebo přírodní barviva je k zachování jejich nutričních vlastností třeba, aby tyto látky nebyly vystaveny drastickému tepelnému ošetření. Nový systém umožňuje, že tyto látky jsou ve sterilovaném stavu dávkovány speciálním injekčním systémem v aseptickém prostoru (hadicí napojenou na sterilní zásobník s látkou, bariérou je přehřátá pára) do potravin po jejich sterilaci, takže jejich funkční vlastnosti zůstanou zachovány a není třeba tyto drahé látky přidávat v nadměrném množství.
Zařízení umožňuje přidávat současně i dvě látky a pracuje s výkonem0,5 až 15 l/h. Přísady jsou ve sterilním stavu buď dodávány přímo výrobcem (jsou uvedeni v seznamu nabízeném firmou Tetra Pak), nebo jsou šetrně sterilovány před plněním, a za tím účelem Tetra Pak nabízí postup filtrace nebo parní infuze.
Živé probiotické kultury byly dosud přidávány jen do fermentovaných produktů. Nový systém umožňuje jejich dávkování např. i do šťáv.
Hodnocení
=> průměr 086