Renata Šarjaková, 5. září 2007
Změny funkčních vlastností syrovátkových koncentrátů modifikací bílkovinného složení
Porovnání pěnotvorných, emulgačních a gelotvorných vlastností retentátu z WPC po oddělení alfa-laktalbuminu a běžného WPC.
 
V rámci projektu č. AiF-FV 14127BR/1 podporovaném Spolkovým ministerstvem hospodářství a práce (SRN) byl na vysoké škole v Köthen vyvinut postup izolace alfa-laktalbuminu ze sladké syrovátky, který spočívá v přesunutí této bílkoviny během ultrafiltrace do permeátu a v následném enzymatickém čištění. Koncentrát syrovátkových bílkovin (WPC), který přitom odpadá, má snížený obsah alfa-laktalbuminu a zvýšený podíl vysokomolekulárních imunoglobulinů. Důležité přitom je, že změněné složení se neprojeví na funkčních vlastnostech WPC, takže proces je ekonomicky únosný.
Při výrobním procesu byl výchozí WPC zředěn na 6,5 % sušiny, ultrafiltrován na laboratorním zařízení Centramate (firmy Pall), až se objem zmenšil 1:20 (tlak 2 bary, teplota 45 ºC, pH 6,75). Použitá membránová kazeta typu Omega měla mez oddělování 300 kDa a filtrační plochu 0,093 m2.
Změny složení po ultrafiltraci WPC
 
alfa-laktalbumin
(%)
beta-laktoglobulin
(%)
Sušina
(%)
Imunoglobulin
(%)
Původní sladká syrovátka
20,3
57
10
10,1
UF-permeát
50,2
45,6
4,1
0
UF-retentát
15,5
54,7
14,8
15
 
Ověřování modifikovaného WPC (retentátu po ultrafiltraci) spočívalo ve zjišťování povrchových vlastností a schopnosti vytváření gelu.
Pěnotvorné a emulgační vlastnosti se zjišťovaly v modelových pokusech při pH 2 až 8 v porovnání as běžným WPC. Koncentrace bílkovin byla při zjišťování šlehatelnosti 2,5 % a při emulgačních pokusech 0,1 %. Modifikované složení WPC se zásadně neprojevilo na množství získané pěny, zvýšilo však její stabilitu, a to v celém spektru pH. Důvodem je vyšší obsah imunoglobulinů.
Podobně pozitivní vliv měla úprava složení WPC na emulgační schopnosti v porovnání s běžným WPC-35 a WPC-80 (především při nízkých hodnotách pH). Zásadní důvod spočívá v rozdílných emulgačních schopnostech syrovátkových bílkovin. Zatímco alfa-laktalbumin emulguje průměrně 0,24 g oleje, beta-laktoglobulin 0,62g/mg. Rovněž stabilita emulzí je v případě modifikovaného WPC lepší.
Schopnost želírování zjišťovaná při standardních podmínkách při pH 4 až 8 a teplotách 30 až 90 ºC byla optimální při nižších teplotách než u běžných koncentrátů, a gely byly pevnější.
 
Zdroj: Ing. Irena Suková

Hodnocení => průměr 055
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář