Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 31. srpen 2007
Stanovení kyselosti v nealkoholických nápojích
Stanovení kyselosti v nealkoholických nápojích
Pro stanovení kyselosti nealkoholických nápojů je nabízeno automatizované titrační zařízení Food Titrino.
Byla zjištěna silná závislost mezi spotřebou sycených nealkoholických nápojů a poškozením chrupu. U dětských pijáků sycených nealkoholických nápojů je u 12letých dětí o 59 % vyšší riziko poškození (eroze) chrupu, u 14letých je toto riziko vyšší o 20 %. Spotřeba 4 sklenic sycených vod denně zvyšuje riziko poškození chrupu u 12letých dětí o 252 %, u 14letých dokonce o 513 %. Mnoho nealkoholických nápojů má vysokou hladinu kyselosti, která může poškodit ochrannou vrstvu zubů. Chrup se tak stane citlivější a zranitelnější. Mnoho výrobců nealkoholických nápojů nyní přidává vápník či jiné látky, aby jejich nápoje byly pro chrup méně rizikové. Pro přesně stanovení kyselosti nealkoholických nápojů byla proto aplikována automatizovaná titrační metoda s pomocí zařízení firmy Metrohm označena jako Food Titrino.
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.
Hodnocení
=> průměr 092