Renata Šarjaková, 31. srpen 2007
Stanovení kyselosti v nealkoholických nápojích
Pro stanovení kyselosti nealkoholických nápojů je nabízeno automatizované titrační zařízení Food Titrino.
 
            Byla zjištěna silná závislost mezi spotřebou sycených nealkoholických nápojů a poškozením chrupu. U dětských pijáků sycených nealkoholických nápojů je u 12letých dětí o 59 % vyšší riziko poškození (eroze) chrupu, u 14letých je toto riziko vyšší o 20 %. Spotřeba 4 sklenic sycených vod denně zvyšuje riziko poškození chrupu u 12letých dětí o 252 %, u 14letých dokonce o 513 %. Mnoho nealkoholických nápojů má vysokou hladinu kyselosti, která může poškodit ochrannou vrstvu zubů. Chrup se tak stane citlivější a zranitelnější. Mnoho výrobců nealkoholických nápojů nyní přidává vápník či jiné látky, aby jejich nápoje byly pro chrup méně rizikové. Pro přesně stanovení kyselosti nealkoholických nápojů byla proto aplikována automatizovaná titrační metoda s pomocí zařízení firmy Metrohm označena jako Food Titrino.
 
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.
 

Hodnocení => průměr 041
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář