Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 28. srpen 2007
Využití nanotechnologie pro výrobu potravinářských přísad
Využití nanotechnologie pro výrobu potravinářských přísad
Technologie solubilizace aktivních potravinářských přísad do formy micel nanorozměrů získala cenu Frost a Sullivan za rok 2006.
Frost & Sullivan uděluje cenu za mimořádný přínos v oblasti technologie (Excellence in Technology Award) a to společnosti, která je průkopníkem ve vývoji nové technologie a v jejím využití pro komerční účely. Její zavedení v průmyslu musí být významným přínosem pro příslušný obor.
V roce 2006 tuto cenu získala firma Aquanova German Solubilisate Technologies (AGT) GmbH a to za vývoj vysoce sofistikované technologie NovaSOL® Nanosome, která umožňuje zapouzdřování aktivních přísad pro výrobu funkčních potravin a doplňků stravy. Na rozdíl od konvenční emulze a mikroemulze (obsahují velké částice) tato technologie vede ke tvorbě micel o průměru 30 nm, do kterých se zapouzdřuje aktivní látka. To mnohonásobně zvyšuje její biologickou využitelnost.
Dříve, než dojde k jejich absorpci, potřebuje lidský organismus konvertovat zvláště nutrienty rozpustné v tuku do micel. Struktury micel jsou přirozenou cestou přívodu nutrientů do organismu. Tím, že prostřednictvím technologie NovaSOL® lze dodávat aktivní přísady v přirozené formě, dovoluje tato technologie snižovat množství aktivní přísady, neboť odpadá proces její konverze. Pokud dojde k vytváření micel výrobku, hydrofilní a hydrofobní látky jsou konvertovány do NovaSOL® solubilizátů, které jsou rozpustné v tuku i ve vodě.
Německá společnost aplikovala svoji technologii na široký okruh látek, např. askorbovou kyselinu. Patentovaný NovaSOL® C je první vitamin C na světě, který je rozpustný pouze v tuku a chemicky nemodifikovaný. Dalšími příklady jsou koenzym Q10 (NovaSOL® Q), vitamin E (NovaSOL® E) nebo isoflavony (NovaSOL® ISO). Aquanova vyrábí také extrakty rostlin, např. extrakt z rozmarýny nebo různé polyfenolové extrakty, které jsou k dispozici jako roztok zcela rozpustný ve vodě a tuku. Snadno se s nimi manipuluje a snadno se začleňují do konečných výrobků. Pro svůj solubilizát askorbové kyseliny získala Aquanova US patent (Patent US 6,774,247 B2) i německý patent (DE 10158447 B4).
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková
Hodnocení
=> průměr 113