Renata Šarjaková, 12. červenec 2007
SZPI zjistila v supermarketu Delvita závažené nedostatky

SZPI zjistila v supermarketu Delvita Labe závažné nedostatky. Bude podrobně kontrolovat celý řetězec Delvita.

Ve středu 11. července časně ráno ještě před začátkem prodejní doby zkontrolovala  Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provozovnu Delvita  v Mazancově ulici v Praze.

Inspektoři zjistili nedostatky jak přímo na prodejně, tak i v přípravně masa, a proto nařídili zlikvidovat 44,6 kilogramů masa, které nebylo vhodné k lidské spotřebě. Buď mělo prošlé datum použitelnosti nebo vykazovalo barevné změny a známky oslizlosti.

Jednalo se konkrétně o následující nedostatky: V přípravně masa bylo na pracovním stole uloženo 9 balíčků hovězího masa a 4 balíčky vepřového masa, které byly staženy zaměstnanci  10. července pro změnu barvy. Tyto potraviny nebyly nikde označeny jako potraviny určené k likvidaci.

Ráno pracovník společnosti sice vytřídil v prodejním regálu maso, ale zůstaly tam dva balíčky vepřové pečeně bez kosti, které byly ve stádiu počínajícího rozkladu.

V chladícím boxu vedle přípravny bylo uskladněno 8,60 kg hovězího a vepřového výřezu připraveného k mletí. Mezi čerstvým výřezem inspektoři odhalili i kousky masa nevhodného k lidské spotřebě, tj. kousky mas se známkami rozkladu (se změnou barvy a oslizlé) a kousky mas s krví. Vzhledem k tomu, že mezi čerstvým masem bylo namícháno maso nevhodné k lidské spotřebě, inspektoři zakázali zpracování celá dávky a nařídili její odvezení do kafilérie.

V chlazeném boxu vedle přípravny byly uloženo balené maso, kde nebyly jednotlivé obaly označené. Maso  bylo zabaleno 10. července 2007. Při tištění etiket by však bylo označeno datum balení 11. července.  Následně tím by bylo posunuto i stanovené datum použitelnosti o jeden den. Pracovníkům marketu uložili inspektoři zabezpečit správné označení masa.

SZPI se na základě výsledků této kontroly rozhodla velmi podrobně zaměřit i na další prodejny tohoto obchodního řetězce, aby získala informace, zda se jedná o selhání povinností pracovníků jen v této provozovně  nebo zda se takto postupuje v celém obchodním řetězci. Již zjištění  z  dnešní další kontroly na provozovně Delvita Budějovická v Praze prokázala používání kuřat s prošlým datem použitelnosti ke grilování.

Vzhledem k tomu, že zásadní nedostatky SZPI zjistila také v úseku zpracování masa, postoupila závěry kontroly k dořešení Státní veterinární správě.

Zdroj: SZPI


Hodnocení => průměr 116
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář