Renata Šarjaková, 29. květen 2007
Tisková zpráva ČFPB
Občanské sdružení Česká federace potravinových bank (ČFPB) představilo dne 24.5.2007 na tiskové konferenci v Praze francouzko-českou sbírku 111 receptů francouzské, české a mezinárodní kuchyně od renomovaných kuchařů i pražských a zahraničních labužníků.
 

Kuchařka je dílem skupiny francouzských a českých dobrovolniků, kteří věnovali svůj volný čas oslovení profesionálních kuchařů a kuchářů-amatérů. Vyhledali I sponzory, kteří umožnili vydání této publikace. 

Šefkuchaři z francouzského velvyslanectví, hotelu Four Seasons Allegro, Hotel Mercure, Brasserie M, L’Ardoise, Kavárny Francouzského institutu, Bio-Cafés ochotně poskytli svá kulinářská tajemství. Vznikl receptář na přípravu francouzských specialit i české klasiky, exotičtějších pochoutek z Tuniska, z Japonska nebo z Latinské ameriky. Nejenom dospělí ale i dětí se zapojili do díla a s chutí napsali návod na přípravu svých oblíbených jídel, aby se o ně podělily s se svými vrstevníky.

„Stolování často zprostředkuje setkání a komunikaci mezi lidmi, přináší teplo i útěchu lidem v nouzi : to je filozofie a smysl potravinových bank. Proto jsme se rozhodli vydat a prodávat tuto kuchařku na podporu České federace potravinových bank“, říká Claire Marche, francouzská učitelka žíjící v Praze, která koordinovala práci nad touto publikaci.

Vydaní této kuchařky „Une recette pour… – Recepty pro…“ za podpory Francouzsko-české obchodní komory a dalších sponzorů završilo první rok existence pražské potravinové banky, která se stala důležitým partnerem mnohých sociálních a charitativních organizací a institucí v hlavním městě i jiných českých regionech.

„Potravinová banka v Praze shromážďovala přes 60 tun potravin od dárců – potravinářských podniků a řetězců -, které by jinak skončily na skladkách nebo ve spalovnách“, hodnotil její působení předseda ČFPB, Ilja Hradecký, zakladatel Naděje a potravinových bank v České republice. „A celá hodnota tohoto objemu se blíží pěti milionům korun. Potraviny byly rozděleny mezi třicítku charitativních organizací a sociálních zařízení“, doplnil ho Fabrice Martin-Plichta, dlouhodobý pražský dopisovatel francouzského deníku Le Monde a ředitel České federace potravinových bank.,

V létě Česká federace potravinových bank otevře novou banku v Ostravě ve spolupráci s Kofoedovou školou, o.s. a potravinovou banku v Rychnově nad Kněžnou, ve spolupráci se sdužením Emauzy ČR.

„Předpokládáme, že by letos objem shromážděných potravin by v Praze měl dosáhnout 120 až 150 tun a všechny tři potravinové banky sdružené v České federaci potravinových bank by mohly získat a distribuovat 180 až 200 tun“, uvedl ředitel Martin-Plichta.

POSLÁNÍM ČESKÉ FEDERACE POTRAVINOVÝCH BANK je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. ČFPB je neziskové a nezávislé sdružení, které shromažďuje zdarma potraviny (od obchodních řetězců, potravinářských firem, zemědělců, evropských fondů, veřejnosti) s cílem zamezovat plýtvání, skladuje a rozděluje je zdarma humanitarním nebo charitativním organizacím, které pečují o lidi v nouzi. Její působení se řídí Chartou evropských potravinových bank. Cílem je zřizovat a sdružovat potravinové banky působící v České republice, koordinovat jejich činnost, hájit jejich společné zájmy ve vztahu k třetím osobám, dbát o jejich rozvoj a reprezentovat je před státem a zahraničím. (ze stanov ČFPB)

ČINNOST POTRAVINOVÝCH BANK V EVROPĚ

Banka pracuje chudá s chudými. Přijala zásadu: nekupovat žádný potravinářský výrobek a rozdávat zdarma to, co získala. Zásobování, sbírky, skladování, distribuce, udržování chodu, přeprava, řízení – to vše zajišťují dobrovolníci, kteří tomuto úkolu věnují svůj volný čas. Vybavení skladů (zdvižné vozíky, chladicí a mrazicí boxy, dopravní prostředky atd.) a kanceláří je často velkoryse nabídnuto podniky.

Banka dává. Nejistota existuje v každém období a na každém místě. Proto výrobky potravin, které banka dostane, jsou přidělovány zdarma po celý rok četným charitativním sdružením, humanitárním organizacím, střediskům vzájemné pomoci nebo útulkům podle toho, jak se v dané lokalitě vyskytují. Připravují se jídla, která jsou podávána v jídelnách, ty se tak stávají prostředím vzájemnosti. Někdy jsou také připravovány balíčky, jež se předávají rodinám v nouzi. (z dokumentů Evropské federace potravinových bank)

Zdroj:ČFPB

Hodnocení => průměr 091
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář