Výrobci mléčných produktů se podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy potýkají s velkým nárůstem cen mléka i mléčného tuku od léta, což se následně s vysokými cenami energií promítá i do cen.
Rostou nejen výkupní ceny mléka, ale to samé platí i u pšenice a žita. „Z důvodů klesajících osevních ploch obilovin v Česku i Evropě se může vytvořit také vyšší poptávka po této komoditě. V této souvislosti je také nutné upozornit na nižší výnosy obilovin v některých státech – třeba ve Francii a v Německu zaznamenali pěstitelé snížení výroby až o dvacet procent,“ vysvětluje mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Vyšší ceny vajec pak souvisí též s epidemií ptačí chřipky. „Kromě toho začali chovatelé přestavovat chovy nosnic z klecového způsobu ustájení na volné chovy. To s sebou samozřejmě nese vyšší náklady,“ dodává Zemánek.