Co říkáte na různé rostlinné alternativy uzenin a masa?
Přijde mi to jako nesmysl. Buď jím maso, nebo něco jiného. Není přece potřeba předstírat, že něco, co maso není, se tak tváří. Většina těchto náhražek je založená na zpracovaných sójových nebo jiných rostlinných produktech a upřímně řečeno, nechci ani vědět, jak přesně se průmyslově vyrábějí. Pokud někdo nechce jíst maso, je to naprosto v pořádku, ale netřeba si hrát na to, že jím „něco jako maso“. Nejsem proti tradičním sójovým produktům, jako je například sójové maso, které se historicky používalo. Před použitím se namáčelo a dalo se z něj připravit cokoliv. To je relativně jednoduše zpracovaná sója. Ale tyhle moderní náhražky jsou něco úplně jiného.
Napadá mě k tomu takový příměr. Občas chodíme s rodinou na sushi. Na stole v bistru mají klasickou sójovou omáčku a pak je tam „vylepšená“ verze s nižším obsahem soli. Ale když se podíváte na složení té „zdravější“, zjistíte, že kromě méně soli obsahuje dalších 18 přidaných látek. Podobné je to i s těmi náhražkami masa. Ano, může to mít méně tuku nebo jiných složek, ale přidává se tam spousta jiných věcí, u nichž ani nevíte, zda nejsou pro tělo ještě horší. Pro mě to není cesta. Chci lidem nabízet jednoduchá a poctivá jídla, u kterých přesně vědí, co jedí.
Celý rozhovor zde: https://www.idnes.cz/hobby/domov/ondrej-slanina-kluci-v-akci-kuchar-vareni-porad-jidlo.A250213_838744_hobby-domov_krd?zdroj=sph_hp