- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Online databáze bezlepkových potravin pomáhá lidem s celiakií
Jedinečná online databáze bezlepkových potravin nabízí uživatelům jednoduchý způsob, jak vyhledávat produkty vhodné pro osoby s celiakií a jinými formami nesnášenlivosti lepku. Tato služba usnadňuje každodenní život lidí se specifickými dietními potřebami. Databáze je volně k dispozici na internetu, a je spravovaná vědci z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu).
Podle statistiky Ústavu zdravotnických informací ČR bylo v roce 2023 v České republice diagnostikováno 28 411 pacientů s celiakií nebo Duhringovou herpetiformní dermatitidou (kožní projev. Z toho je 8 996 mužů a 19 415 žen. O své diagnóze přitom ví jen každý 4. celiak. I tak je to ale výrazné zlepšení, neboť ještě před přibližně dvaceti lety to byl jen každý 10. pacient. V Evropě je v populaci 1 % celiaků.
Celiakie je systémové autoimunitní onemocnění, kdy při kontaktu s lepkem dochází k poškození buňek tenkého střeva, což může vést k závažným zdravotním komplikacím. Dodržování bezlepkové stravy je nutné nejenom pro celiaky, ale i pro osoby s alergií na pšenici nebo s neceliakální glutenovou senzitivou. “Alergie na pšenici je spojená s tvorbou specifických IgE protilátek, přičemž její projevy mohou být různorodé a v některých případech odezní během života. Neceliakální glutenová senzitivita má nespecifické příznaky a není dosud zcela prozkoumána. Pro všechny tyto stavy je společným jmenovatelem nutnost dodržování bezlepkové diety. Poptávka po bezlepkových potravinách stoupá s rostoucím počtem lidí trpících nesnášenlivostí lepku. Pro ně je bezlepková dieta základním léčebným opatřením. Roste ale i počet zájemců o bezlepkovou dietu z řad veřejnosti, kteří nemusí dodržovat bezlepkovou dietu ze zdravotních důvodů, ale spíš se o tyto potraviny zajímají z důvodů výživových trendů.
„Hlavním cílem databáze je poskytnout spolehlivý a snadno dostupný zdroj informací pro osoby s celiakií a jejich blízké. Užívání bezlepkové diety je nezbytné pro dlouhodobou stabilizaci jejich zdravotního stavu, a proto je důležité, aby měli k dispozici aktuální informace o dostupných produktech,“ uvedla Ing. Jana Rysová z Odboru potravinářství CARC. Vznik databáze navázal na dlouholetou tradici shromažďování a testování bezlepkových potravin. „Databáze výrazně přispívá k informovanosti spotřebitelů a usnadňuje jim orientaci na trhu s bezlepkovými potravinami. Nabízí aktuální informace o nových produktech i legislativních požadavcích,“ doplnila Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. ze stejné instituce.
Databáze obsahuje více než 3 000 ověřených produktů, které splňují požadavky na bezlepkovou dietu, včetně přirozeně bezlepkových potravin, a je pravidelně aktualizována. Vedle samotného vyhledávání nabízí webová stránka www.potravinybezlepku.cz i poradenství, recepty nebo informace o legislativě.
Proces testování potravin probíhá s maximálním důrazem na přesnost a dodržování legislativních požadavků. Lepek je stanoven klasickou ELISA metodou založenou na využití R5 protilátky. Tato metoda je všeobecně uznávána a používána i kontrolními orgány. „Kromě obsahu lepku uvádíme v databázi i přehled surovin, ze kterých byla potravina vyrobena, a nutriční hodnotu testované potraviny. Tyto údaje umožní do jídelníčku zařadit potraviny z hlediska obsahu lepku bezpečné a současně vybírat i potraviny nutričně hodnotné,“ upozornila Jana Rysová.
Databáze slouží nejen pacientům s celiakií, ale i nutričním terapeutům, lékařům, výrobcům potravin a dalším zájemcům. Její obsah je prezentován na akcích zaměřených na kvalitu a bezpečnost potravin, jako je každoroční Fórum celiaků - Gluten-free Prague Expo. „Prostřednictvím databáze také nabízíme poradenskou službu osobám s intolerancí lepku i výrobcům bezlepkových potravin,“ dodala Dana Gabrovská.
Kontakt pro média:
Ing. Jana Rysová, CARC
Odbor potravinářství
tel.: 296 792 368
jana.rysova@carc.cz
Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., CARC
Odbor potravinářství;
tel.: + 420 737 287 004
dana.gabrovska@carc.cz