Renata Šarjaková, 11. únor 2025
Online databáze bezlepkových potravin pomáhá lidem s celiakií

Jedinečná online databáze bezlepkových potravin nabízí uživatelům jednoduchý způsob, jak vyhledávat produkty vhodné pro osoby s celiakií a jinými formami nesnášenlivosti lepku.  Tato služba usnadňuje každodenní život lidí se specifickými dietními potřebami. Databáze je volně k dispozici na internetu, a je spravovaná vědci z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu). 

 

 

Podle statistiky Ústavu zdravotnických informací ČR bylo v roce 2023 v České republice diagnostikováno 28 411 pacientů s celiakií nebo Duhringovou herpetiformní dermatitidou (kožní projev. Z toho je 8 996 mužů a 19 415 žen. O své diagnóze přitom ví jen každý 4. celiak. I tak je to ale výrazné zlepšení, neboť ještě před přibližně dvaceti lety to byl jen každý 10. pacient. V Evropě je v populaci 1 % celiaků. 


Celiakie je systémové autoimunitní onemocnění, kdy při kontaktu s lepkem dochází k poškození buňek tenkého střeva, což může vést k závažným zdravotním komplikacím. Dodržování bezlepkové stravy je nutné nejenom pro celiaky, ale i pro osoby s alergií na pšenici nebo s neceliakální glutenovou senzitivou. “Alergie na pšenici je spojená s tvorbou specifických IgE protilátek, přičemž její projevy mohou být různorodé a v některých případech odezní během života. Neceliakální glutenová senzitivita má nespecifické příznaky a není dosud zcela prozkoumána. Pro všechny tyto stavy je společným jmenovatelem nutnost dodržování bezlepkové diety. Poptávka po bezlepkových potravinách stoupá s rostoucím počtem lidí trpících nesnášenlivostí lepku. Pro ně je bezlepková dieta základním léčebným opatřením. Roste ale i počet zájemců o bezlepkovou dietu z řad veřejnosti, kteří nemusí dodržovat bezlepkovou dietu ze zdravotních důvodů, ale spíš se o tyto potraviny zajímají z důvodů výživových trendů. 


„Hlavním cílem databáze je poskytnout spolehlivý a snadno dostupný zdroj informací pro osoby s celiakií a jejich blízké. Užívání bezlepkové diety je nezbytné pro dlouhodobou stabilizaci jejich zdravotního stavu, a proto je důležité, aby měli k dispozici aktuální informace o dostupných produktech,“ uvedla Ing. Jana Rysová z Odboru potravinářství CARC. Vznik databáze navázal na dlouholetou tradici shromažďování a testování bezlepkových potravin. „Databáze výrazně přispívá k informovanosti spotřebitelů a usnadňuje jim orientaci na trhu s bezlepkovými potravinami. Nabízí aktuální informace o nových produktech i legislativních požadavcích,“ doplnila Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. ze stejné instituce.


Databáze obsahuje více než 3 000 ověřených produktů, které splňují požadavky na bezlepkovou dietu, včetně přirozeně bezlepkových potravin, a je pravidelně aktualizována. Vedle samotného vyhledávání nabízí webová stránka www.potravinybezlepku.cz i poradenství, recepty nebo informace o legislativě.


Proces testování potravin probíhá s maximálním důrazem na přesnost a dodržování legislativních požadavků. Lepek je stanoven  klasickou ELISA metodou založenou na využití R5 protilátky. Tato metoda je všeobecně uznávána a používána i kontrolními orgány. „Kromě obsahu lepku uvádíme v databázi i přehled surovin, ze kterých byla potravina vyrobena, a nutriční hodnotu testované potraviny. Tyto údaje umožní do jídelníčku zařadit potraviny z hlediska obsahu lepku bezpečné a současně vybírat i potraviny nutričně hodnotné,“ upozornila Jana Rysová.


Databáze slouží nejen pacientům s celiakií, ale i nutričním terapeutům, lékařům, výrobcům potravin a dalším zájemcům. Její obsah je prezentován na akcích zaměřených na kvalitu a bezpečnost potravin, jako je každoroční Fórum celiaků - Gluten-free Prague Expo. „Prostřednictvím databáze také nabízíme poradenskou službu osobám s intolerancí lepku i výrobcům bezlepkových potravin,“ dodala Dana Gabrovská.


Kontakt pro média: 
Ing. Jana Rysová, CARC 
Odbor potravinářství
tel.: 296 792 368
jana.rysova@carc.cz 

Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., CARC
Odbor potravinářství; 
tel.: + 420 737 287 004 
dana.gabrovska@carc.cz

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 320
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář