Renata Šarjaková, 6. prosinec 2023
Spotřeba potravin - 2022

Spotřeba potravin - 2022

 


KOMENTÁŘ

V roce 2022 se meziročně zvýšila spotřeba obilovin v hodnotě mouky o 3,0 kg (+2,7 %), spotřeba pšeničné mouky se zvýšila o 2,5 kg (+2,7 %) a spotřeba ostatních mouk o 0,5 kg (+43,7 %). Snížila se spotřeba žitné mouky o 0,1 kg (-0,8 %) a spotřeba krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,7 kg (-29,2 %). Spotřeba rýže vzrostla o 0,8 kg (+9,5 %). 

Spotřeba chleba se snížila o 0,7 kg (-1,7 %) a trvanlivého pečiva o 0,1 kg (-1,9 %), naproti tomu se zvýšila spotřeba pšeničného pečiva o 1,6 kg (+3,0 %).


Celková spotřeba masa v hodnotě na kosti se snížila o 3,1 kg (-3,6 %). K poklesu spotřeby došlo u všech druhů mas; u vepřového masa o 0,6 kg (-1,4 %), u hovězího masa o 0,6 kg (-6,6 %) a u drůbežího masa o 1,7 kg (-5,8 %).


Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla) se meziročně snížila o 16,0 kg (-6,1 %). Spotřeba konzumního mléka se meziročně zvýšila o 1,1 kg (+1,9 %). Naopak spotřeba sýrů je o 0,6 kg (-4,3 %) nižší a ke snížení došlo i u spotřeby ostatních mléčných výrobků, a to o 1,5 kg (-4,0 %). 


Spotřeba vajec se meziročně snížila o 29 kusů (-11,0 %) na 234 kusů.


K meziročnímu poklesu o 0,5 kg (-2,0 %) došlo u spotřeby olejů a tuků, což bylo způsobeno nižší spotřebou sádla o 0,2 kg (-3,8 %) a rostlinných jedlých tuků a olejů o 0,2 kg (-1,4 %).


Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého se snížila o 3,2 kg (-3,5 %). Spotřeba ovoce mírného pásma se snížila o 0,5 kg (-1,0 %) z důvodu nižší spotřeby jablek, hrušek, švestek, broskví a vinných hroznů. U jižního ovoce došlo k meziročnímu poklesu o 2,6 kg (-6,7 %), a to především díky nižší spotřebě pomerančů, mandarinek a banánů.


Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se meziročně snížila o 9,3 kg (-9,6 %). Snížila se spotřeba veškeré zeleniny kromě květáku a špenátu, kde došlo k minimálnímu nárůstu.


Spotřeba brambor se snížila o 0,9 kg (-1,3 %).


Spotřeba cukru se zvýšila o 0,6 kg (+1,6 %).


Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů se snížila o 6,1 litru (-2,6 %). Meziročně došlo k výraznějšímu snížení spotřeby minerálních vod o 2,2 litry (-4,1 %) a spotřeby limonád o 2,3 litru (-2,7 %). 


Spotřeba alkoholických nápojů celkem se zvýšila o 6,3 litru (+3,8 %). Meziročně došlo k výraznému zvýšení spotřeby piva o 7,4 litru (+5,5 %) a ke snížení spotřeby vína o 0,8 l (-4,1 %) a lihovin o 0,3 litru (-4,7 %).


Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100%) lihu zůstala konstantní. Zvýšila se spotřeba piva o 0,2 litru (+5,4 %), naopak se snížila spotřeba vína o 0,1 litru (-4,2 %) a lihovin o 0,1 litru (-4,9 %).


V roce 2022 byla Česká republika soběstačná ve výrobě hovězího a telecího masa (108,0 %), mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (126,1 %), sýrů a tvarohů (101,7 %) a cukru (157,8 %). V ostatních kalkulovaných položkách jsme soběstačnosti nedosáhli a byli jsme závislí na jejich dovozu (viz Tab. 3). 

 

Spotřeba potravin - 2022


Metodické vysvětlivky     
Náplň publikovaných položek     
Komentář     


Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2013–2022
    
Tabulky     

Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)     
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)     
Tab. 3 Potravinová soběstačnost (%)     

Grafy     

Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)     
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)     
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (na obyvatele za rok)     
Graf 4 Spotřeba tuků a olejů (na obyvatele za rok)     
Graf 5 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)     
Graf 6 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)     
Graf 7 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)     
Graf 8 Spotřeba lihovin a vína (na obyvatele za rok)     
Graf 9 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2022

Informace ze dne 1. 12. 2023 včetně příloh ke stažení

 

Hodnocení => průměr 217
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář