Renata Šarjaková, 16. květen 2023
Lze výrobek z přirozeně bezlepkových surovin označit jako bez lepku?

 

Dotaz:

Je možné výrobek označit jako bezlepkový, pokud obsahuje max. 20 mg/kg lepku a byl vyroben z přirozeně bezlepkových surovin? Například tyčinku s kokosem obsahující cukr, kakao, kokos, tuk a další suroviny.

Odpověď:

 

Jako bezlepkové se označují potraviny, které jsou speciálně vyrobeny, připraveny a/nebo zpracovány tak, aby v nich byl snížen obsah lepku jedné nebo několika složek obsahujících lepek nebo aby v nich byly nahrazeny složky obsahující lepek jinými složkami, jež jsou přirozeně bezlepkové. Výrobky musejí splňovat podmínku, že potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli neobsahuje více než 20 mg/kg lepku. Takové potraviny mohou být označeny výrazy uvádějícími buď nepřítomnost lepku („bez lepku“) nebo snížený obsah lepku („velmi nízký obsah lepku“).

Přirozeně bezlepkové potraviny automaticky neobsahují lepek, tudíž jsou vždy bezlepkové, a zdůrazňovat tuto skutečnost tvrzením, že se jedná o bezlepkovou potravinu nebo symbolem přeškrtnutého klasu je porušení čl. 7 nařízení (EU) č. 1169/2011, kde se uvádí, že informace o potravinách nesmějí být zavádějící vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají ve skutečnosti stejné charakteristiky, zejména výslovným zdůrazňováním přítomnosti nebo nepřítomnosti určitých složek nebo živin. Jedná se tak o klamání spotřebitele, neboť tvrzení vzbuzuje dojem, že výrobek je něčím výjimečný, a tudíž lepší než srovnatelné výrobky.

Přirozeně bezlepkový výrobek, i když splňuje požadavek, že obsah lepku je max. 20 mg/kg, nelze označit tvrzením „bezlepkový výrobek“. Jedinou alternativou je, že se uvede „Výrobek neobsahuje lepek stejně jako všechny přirozeně bezlepkové výrobky.“ nebo jiné sdělení obdobného významu.


Hodnocení => průměr 151
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář