- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Povinnost označit nejedlé střívko u mléčného výrobku
Dotaz:
Musíme na obalu taveného uzeného salámového sýru uvést informaci, že střevo není jedlé? Podle přílohy VI části C nařízení (EU) č. 1169/2011 je tato povinnost u masných výrobků. Je třeba tuto informaci, že střevo není jedlé, zmiňovat i na obale mléčného výrobku? Pokud ano, kde je tento požadavek uveden?
Odpověď:
Povinnost uvádět, že střívko není jedlé, se vztahuje jen na masné výrobky, neboť u těch se používají jak jedlá střívka, která se spolu s výrobkem konzumují, tak i nejedlá (umělá) střívka, která konzumovat nelze a o této skutečnosti je třeba informovat spotřebitele, aby nedošlo k omylu.
U mléčných výrobků se žádná střívka, která by byla jedlou součástí výrobku, nepoužívají. Vždy se jedná o obal, což je pro spotřebitele zřejmé a není nutné uvádět, že obal není součástí výrobku a že se nekonzumuje. Pokud se výrobce domnívá, že by mohlo dojít k nedorozumění, pak v rámci předběžné opatrnosti může jako dobrovolný údaj upozornit, že střívko není jedlé.