Renata Šarjaková, 13. duben 2023
Povinnost označit nejedlé střívko u mléčného výrobku

 

Dotaz:

Musíme na obalu taveného uzeného salámového sýru uvést informaci, že střevo není jedlé? Podle přílohy VI části C nařízení (EU) č. 1169/2011 je tato povinnost u masných výrobků. Je třeba tuto informaci, že střevo není jedlé, zmiňovat i na obale mléčného výrobku? Pokud ano, kde je tento požadavek uveden?

Odpověď:

 

Povinnost uvádět, že střívko není jedlé, se vztahuje jen na masné výrobky, neboť u těch se používají jak jedlá střívka, která se spolu s výrobkem konzumují, tak i nejedlá (umělá) střívka, která konzumovat nelze a o této skutečnosti je třeba informovat spotřebitele, aby nedošlo k omylu.

U mléčných výrobků se žádná střívka, která by byla jedlou součástí výrobku, nepoužívají. Vždy se jedná o obal, což je pro spotřebitele zřejmé a není nutné uvádět, že obal není součástí výrobku a že se nekonzumuje. Pokud se výrobce domnívá, že by mohlo dojít k nedorozumění, pak v rámci předběžné opatrnosti může jako dobrovolný údaj upozornit, že střívko není jedlé.


Hodnocení => průměr 217
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář