- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Přirozený výskyt kyseliny benzoové v potravině?
Dotaz:
Vyrábíme ovocné složky (marmelády), které dodáváme našim zákazníkům (mlékárnám), které je dávkují do svých mléčných výrobků - jogurtů, mléčných drinků apod. V jednom jogurtu, kde byla použita naše broskvo-meruňková marmeláda, byla analýzou nalezena kyselina benzoová (E 210) v množství 10,3 mg/kg, ačkoli tuto přídatnou látku vůbec nepoužíváme.
Je možné, že nalezená kyselina benzoová může mít přirozený původ v použitém meruňkovém a broskvovém pyré nebo broskvovém koncentrátu?
Může kyselina benzoová přirozeně vzniknout v hotovém jogurtu s touto ovocnou složkou nějakým chemickým procesem? pH ovocné složky i hotového jogurtu je menší než 4,5.
Odpověď:
Primárním zdrojem kyseliny benzoové není ovocná složka, ale jogurt. Kyselina benzoová přirozeně vzniká ve fermentovaných mléčných výrobcích enzymatickým štěpením kyseliny hippurové, která je běžně přítomná v mléce, během fermentačních procesů. Vznik a množství souvisí s přítomností kyseliny hippurové a s technologií zpracování mléka. Zejména má vliv typ použité mikrobiální kultury.
U mléčných výrobků s ovocnou přísadou se na celkovém obsahu kyseliny benzoové může podílet i některé použité ovoce s vyšším přirozeným obsahem kyseliny benzoové, např. brusinky, borůvky, maliny, švestky, meruňky, broskve.
Vzhledem k výše uvedenému je zřejmé, že v případě jogurtu s ovocnou složkou je přítomná kyselina benzoová přirozenou složkou výrobku a nejedná se o nepovolenou přídatnou látku (E 210), která by byla do výrobku přidána záměrně. Podle nařízení (EU) č. 1129/2011 může být kyselina benzoová přítomna v některých fermentovaných výrobcích, které jsou výsledkem kvasného procesu podle správného výrobního postupu. V takovém případě se nepovažuje za látku přídatnou.