- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Jak uvádět příchuť vyrobenou z přírodních složek?
Dotaz:
Chtěl bych se zeptat na problematiku uvádění příchutí, jež jsou vyrobeny z přírodních složek. Uvedu příklad:
1. Ovocná složka je vyrobena z přírodního vanilkového aroma, tedy aroma vyráběného z vanilky. Výrobek je označován jako "vanilkový".
2. Ovocná složka je vyrobena z přírodního pistáciového aroma, tedy vyráběného z pistácií. Je možno tento výrobek také označit jako "pistáciový"? Anebo je nutno jej označit pouze jako "s příchutí..."?
Odpověď:
Pokud je použito přírodní aroma, jedná se stále pouze o příchuť, a potravina tudíž musí být označena jako potravina „s (relevantní) příchutí“ nebo „s (relevantní) chutí“ (viz stanovisko SZPI). Tedy v případě uvedeném v bodě 2 musí být výrobek označen „s pistáciovou příchutí“ nebo „s příchutí pistácií“, nelze ho označit jako “pistáciový“. Tato informace by spotřebiteli měla být poskytnuta již na přední straně obalu, nejen u zákonného názvu. U přírodního aroma může být daná složka (pistácie) na obalu graficky vyobrazena.
Pokud potravina neobsahuje žádnou složku pocházející z ovoce ani přírodní aroma a obsahuje pouze syntetické aroma, musí být označena pouze „s (relevantní) příchutí“ a nelze na obale potraviny použít obrázek příslušného ovoce.
U přírodního vanilkového aroma platí výjimka. Při použití přírodního vanilkového aroma je možné použít označení „vanilkový“. Pokud bude použito při výrobě potraviny přírodní vanilkové aroma v kombinaci s jinými aromaty, označení výrazem „vanilkový“ se nepřipouští.