Renata Šarjaková, 7. únor 2023
Jak uvádět příchuť vyrobenou z přírodních složek?

 

Dotaz:

Chtěl bych se zeptat na problematiku uvádění příchutí, jež jsou vyrobeny z přírodních složek. Uvedu příklad:

1. Ovocná složka je vyrobena z přírodního vanilkového aroma, tedy aroma vyráběného z vanilky. Výrobek je označován jako "vanilkový".

2. Ovocná složka je vyrobena z přírodního pistáciového aroma, tedy vyráběného z pistácií. Je možno tento výrobek také označit jako "pistáciový"? Anebo je nutno jej označit pouze jako "s příchutí..."?

Odpověď:

 

Pokud je použito přírodní aroma, jedná se stále pouze o příchuť, a potravina tudíž musí být označena jako potravina „s (relevantní) příchutí“ nebo „s (relevantní) chutí“ (viz stanovisko SZPI). Tedy v případě uvedeném v bodě 2 musí být výrobek označen „s pistáciovou příchutí“ nebo „s příchutí pistácií“, nelze ho označit jako “pistáciový“. Tato informace by spotřebiteli měla být poskytnuta již na přední straně obalu, nejen u zákonného názvu. U přírodního aroma může být daná složka (pistácie) na obalu graficky vyobrazena.

Pokud potravina neobsahuje žádnou složku pocházející z ovoce ani přírodní aroma a obsahuje pouze syntetické aroma, musí být označena pouze „s (relevantní) příchutí“ a nelze na obale potraviny použít obrázek příslušného ovoce.

U přírodního vanilkového aroma platí výjimka. Při použití přírodního vanilkového aroma je možné použít označení „vanilkový“. Pokud bude použito při výrobě potraviny přírodní vanilkové aroma v kombinaci s jinými aromaty, označení výrazem „vanilkový“ se nepřipouští.


Hodnocení => průměr 025
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář