Renata Šarjaková, 1. listopad 2022
Seminář k Světovému dni výživy přiblížil globální i lokální rybolov a akvakulturu

Dne 25. 10. 2022 Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu uspořádalo seminář ke Světovému dni výživy na téma „Mezinárodní rok drobného rybolovu a akvakultury v kontextu potravinového zabezpečení“.

 

 

Světový den výživy (World Food Day) se slaví jako připomínka založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství a zároveň jako oslava práce všech zemědělců a dalších pracovníků, kteří nám každodenně zajišťují dostatek potravin. Letošní téma jsme s ohledem na Mezinárodní rok drobného rybolovu a akvakultury zaměřili na výzvy globálního rybolovu, dlouhodobě udržitelnou akvakulturu ale i na roli produktů z ryb ve zdravém stravování.

Každoroční seminář slouží zejména k propagaci zdravé výživy a udržitelného zemědělství mezi veřejností, odborníky i studenty. Po dvouletém přesunu semináře do online prostředí se opět konal v budově Ministerstva zemědělství v Praze a přilákal odborníky z řad potravinářských institucí, výživových poradců, studentů a zástupce potravinářských a obchodních firem. Během vstupů expertů zazněly informace na aktuální témata jako výzvy globálního rybolovu, výživová hodnota a benefity konzumace ryb a kvalita produktů rybolovu na českém trhu. Přednášející se na závěr zapojili do živé diskuze (jejich prezentace naleznete níže).


Přílohy:

Prezentace - doc. Ing. Jan Mráz, PhD., Jihočeská univerzita (PDF, 6 MB)
Prezentace - Ing. Miloslav Petrtýl, Ph.D., ČZÚ (PDF, 5 MB)
Prezentace - Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT Praha (PDF, 1 MB)
Prezentace - Ing. Tomáš Potůček, tajemník mrazírenské sekce při PK ČR (PDF, 2 MB)
Prezentace - doc. Ing. Vladimír Žlábek, PhD., Jihočeská univerzita (PDF, 2 MB)

 

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 045
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář