Renata Šarjaková, 16. srpen 2022
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina 2022

Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové pesto.

 

 

Do letošního ročníku se zde přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Ocenění podepsaná ministrem zemědělství předali v sobotu 13. srpna ředitel odboru kanceláře ministra Josef Čech a regionální koordinátorka Celostátní sítě pro venkov Vanda Myšáková. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2022 získaly tyto výrobky:

Kategorie: 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1

Masné výrobky tepelně opracované

PEČENÁ ŽEBÍRKA SE ZELENÝM PEPŘEM

GURMÁN SEDLNICE

 2

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

VYSOČINA

MASOMA KLEMENSOVÁ

Sýry včetně tvarohu

POLOTVRDÝ ZRAJÍCÍ SÝR KRAVSKÝ

PETR STAŇO

 4

Mléčné výrobky ostatní

KOZÍ JOGURT SLANÝ KARAMEL

MICHAELA HLUBKOVÁ

 5

Pekařské výrobky včetně těstovin

ŠKVARKOVÉ BOCHÁNKY S TVARŮŽKY PIKANT

JOSEF BENČ

 6

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

MECHOVÝ DORT

1. JINAČÍ

 7

Alkoholické a nealkoholické nápoje

CIDER MEDOVÝ

MEDOO SILESIA

 8

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

ČESNEKOVÉ PESTO

KAREL VEVERKA

 9

Ostatní

SORBET ŠVESTKOVÝ SE SLIVOVICÍ

TOMÁŠ ROMANOVSKÝ

 

„Za celý náš tým můžu říct, že jsme za ocenění moc rádi. Zdůraznění kvality ve spojení s regionem dnes dává ještě větší smysl než dříve, když celým světem hýbou témata jako potravinová soběstačnost. Současná krize nás vrací nohama zpět na zem a myslím, že lidé si začínají znovu uvědomovat, jak důležitá je schopnost domácí produkce kvalitních potravin,“ konstatoval Lukáš Hlubek, který spolu s manželkou získal ocenění za kozí jogurt se slaným karamelem.

Soutěž probíhala opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 411 produktů od 314 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

 

Miroslav Bína

tiskový mluvčí

e-mail: press@szif.cz

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. SZIF má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení.

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 030
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář