- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Ocenění Regionální potravina získalo devět producentů z Moravskoslezského kraje
Kozí sýr s paštikou, Kaplanův řez nebo mikrobylinky Amarant. To je část oceněných produktů, které zvítězily v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2021. Certifikáty si producenti převzali na slavnostním vyhlášení v rámci Hradního hodokvasu v Ostravě, kde také měli návštěvníci možnost oceněné výrobky ochutnat i zakoupit.
Více jak 141 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty celkem od 41 výrobců.
Tomáš Lecián z Kroměříže, který získal certifikát pro mikrobylinky Amarant, po slavnostním vyhlášení prozradil: „O soutěži Regionální potravina jsem se dozvěděl z výlohy zdravé výživy, kam dodávám naše mikrobylinky. Napadlo mě navštívit web a poptat se na spolupráci. Viděl jsem tam možnost zapojit se do soutěže, tak jsem to udělal. Bylo pro mě velkým překvapením, že jsme vyhráli.“
:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
Uzená paštika ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
ŠKVARKY V SÁDLE MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
Kozí sýr s pažitkou Mgr. Milan Myška, Albrechtičky |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
JOGURT BÍLÝ Stanislav Zámečník, Ostrava |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
NUDLE polévkové s libečkem a petrželkou Fajna pasta |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Kaplanův řez Labumix |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Sirup angrešt fructusterrae Supremus |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
AMARANT Tomáš Lecián, Kroměříž |
9 |
Ostatní |
Pastovaný med s mátou Slezská zahrádka |
„
„Těší nás, že se do letošního ročníku soutěže, i přes situaci s koronavirem, přihlásilo v kraji rekordních 146 výrobků. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků včetně těstovin, ve které zvítězila Fajna pasta se svým výrobkem Nudle polévkové s libečkem a petrželkou. Obhájila tak značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje z roku 2017,“ doplnil regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G.
Vítězům soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje předal ocenění ředitel Regionálního odboru SZIF Opava Pavel Jaroš a náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.
Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.