Renata Šarjaková, 13. říjen 2021
Ocenění Regionální potravina získalo devět producentů z Moravskoslezského kraje

Kozí sýr s paštikou, Kaplanův řez nebo mikrobylinky Amarant. To je část oceněných produktů, které zvítězily v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2021. Certifikáty si producenti převzali na slavnostním vyhlášení v rámci Hradního hodokvasu v Ostravě, kde také měli návštěvníci možnost oceněné výrobky ochutnat i zakoupit.

Více jak 141 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty celkem od 41 výrobců.

Tomáš Lecián z Kroměříže, který získal certifikát pro mikrobylinky Amarant, po slavnostním vyhlášení prozradil: „O soutěži Regionální potravina jsem se dozvěděl z výlohy zdravé výživy, kam dodávám naše mikrobylinky. Napadlo mě navštívit web a poptat se na spolupráci. Viděl jsem tam možnost zapojit se do soutěže, tak jsem to udělal. Bylo pro mě velkým překvapením, že jsme vyhráli.“

:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1

Masné výrobky tepelně opracované

Uzená paštika

ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

ŠKVARKY V SÁDLE

MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA

Sýry včetně tvarohu

Kozí sýr s pažitkou

Mgr. Milan Myška, Albrechtičky

Mléčné výrobky ostatní

JOGURT BÍLÝ

Stanislav Zámečník, Ostrava

Pekařské výrobky včetně těstovin

NUDLE polévkové s libečkem a petrželkou

Fajna pasta

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Kaplanův řez

Labumix

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Sirup angrešt fructusterrae

Supremus

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

AMARANT

Tomáš Lecián, Kroměříž

Ostatní

Pastovaný med s mátou

Slezská zahrádka

„Těší nás, že se do letošního ročníku soutěže, i přes situaci s koronavirem, přihlásilo v kraji rekordních 146 výrobků. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků včetně těstovin, ve které zvítězila Fajna pasta se svým výrobkem Nudle polévkové s libečkem a petrželkou. Obhájila tak značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje z roku 2017,“ doplnil regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G.

Vítězům soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje předal ocenění ředitel Regionálního odboru SZIF Opava Pavel Jaroš a náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.


Hodnocení => průměr 025
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář