Stávající 4 skupiny „vysoce rizikových“ potravin podléhajících standardní analýze rizika (maso a masné výrobky; produkty akvakultury; mléčné výrobky a ptačí hnízda) jsou nově rozšířeny o 14 kategorií produktů, jejichž producenti se musí registrovat prostřednictvím příslušných dozorových orgánů vyvážejících zemí a o „nízkorizikové potraviny“, jejichž výrobci se registrují sami. Podniky, které jsou již pro vývoz těchto produktů do Číny registrovány, nemusí tento proces absolvovat a jejich registrace zůstává nadále platná.
Pro 14 zmiňovaných kategorií GACC umožňuje zjednodušený registrační proces pro producenty potravin, kteří již v minulosti (od 1. ledna 2017 do současnosti) do Číny vyváželi: střívka; produkty včelařství; vejce a vaječné produkty; jedlé oleje a tuky; plněné těstoviny a pečivo; obilniny; mlýnské obilné výrobky a slad; čerstvá a sušená zelenina a sušené fazole; koření; ořechy a semena; sušené ovoce; nepražené kávové boby a kakaové boby; potraviny pro speciální výživu a funkční potraviny (podrobnější popis naleznete v přiložené tabulce).
Možnost zjednodušené registrace je však časově omezená, a to do 31. října 2021. GACC zatím jednostranně stanovila, že akceptuje žádosti České republiky pouze o registraci producentů tří vybraných skupin: 1) jedlé rostlinné oleje, 2) potraviny pro speciální výživu a 3) funkční potraviny. Ministerstvo zemědělství je však v případě zájmu producentů připraveno předložit žádost o registraci pro všechny výrobce výše uvedených 14 kategorií.
Pokud firmy dozorovému orgánu (v případě ČR Státní zemědělské a potravinářské inspekci nebo Státní veterinární správě) nenahlásí zájem o registraci včas, od 1. listopadu 2021 budou muset absolvovat ve spolupráci s příslušnými institucemi ČR komplikovanější registrační proces, jehož detaily v tuto chvíli ještě čínská strana neupřesnila. Lze však předpokládat, že bude časově i administrativně náročnější.
Pokud je Vaše společnost producentem některé z uvedených 14 kategorií „vysokorizikových“ potravin, především tří vybraných skupin specifikovaných GACC, exportovala v období od 1. ledna 2017 do současnosti tyto produkty do Číny a má zájem ve vývozu pokračovat, doporučujeme neprodleně kontaktovat Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (tel. 543 540 281) a na adresu „sarka.hanzelkova@szpi.gov.cz“ zaslat údaje v přiložené tabulce, a to nejpozději do 24. října 2021. V případě, že je výrobce pod dozorem SVS, kontaktujte neprodleně Odbor vnějších vztahů a kontroly dovozu a vývozu ÚVS SVS (tel. 227 010 545, e-mail: int@svscr.cz).
U produktů „nízkorizikových“ potravin nespadajících do výše uvedených kategorií je registrace odpovědností jednotlivých producentů a od 1. listopadu 2021 bude probíhat formou samoregistrace prostřednictvím registračního místa: www.singlewindow.cn.