Renata Šarjaková, 7. prosinec 2020
Spotřeba potravin - 2019
Spotřeba potravin - 2019

KOMENTÁŘ

Rok 2019 se promítl do spotřeby obilovin a pekárenských výrobků meziročním zvýšením spotřeby pšeničné mouky o 0,1 kg (+0,1 %), spotřeby krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,3 kg (+17,9 %), snížila se spotřeba žitné mouky o 0,4 kg (-4,4 %). Celková spotřeba obilovin v hodnotě mouky se zvýšila o 0,2 kg (+0,2 %). Vzrostla spotřeba pšeničného pečiva o 0,4 kg (+0,8 %) a trvanlivého pečiva o 0,4 kg (+5,3 %). Snížila se spotřeba chleba o 0,3 kg (-0,7 %).

Zvýšila se spotřeba masa v hodnotě na kosti o 0,8 kg (+1,0 %). Došlo ke zvýšení spotřeby hovězího masa o 0,3 kg (+3,7 %), spotřeby drůbežího masa o 0,6 kg (+2,2 %) a spotřeby zvěřiny o 0,1 kg (+9,4 %). Naopak se snížila spotřeba vepřového masa o 0,1 kg (-0,3 %) a spotřeba králičího masa o 0,1 kg (-9,0 %). Spotřeba ryb vzrostla o 0,4 kg (+8,0 %).


Na zvýšení spotřeby mléka a mléčných výrobků (bez másla) o 3,2 kg (+1,3%) se podílí především zvýšení spotřeby kravského mléka o 3,2 kg (+1,3 %), zvýšení spotřeby sýrů o 0,4 kg (+3,0 %) a ostatních mléčných výrobků o 0,3 kg (+0,9 %). U konzumního mléka došlo k meziročnímu poklesu 0,9 kg (-1,5%).


Spotřeba vajec se meziročně snížila o 2 kusy (-0,7 %) na 261 kusů vajec.


K meziročnímu nárůstu o 0,2 kg (+0,8 %) došlo u spotřeby olejů a tuků, což bylo způsobeno vyšší spotřebou másla o 0,3 kg (+5,9 %). Spotřeba rostlinných jedlých tuků a olejů se snížila o 0,1 kg (−0,6 %). Spotřeba sádla zůstala meziročně téměř na stejné úrovni, a to 4,4 kg.


Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého mírně vzrostla a to o 0,4 kg (+0,4%). Spotřeba ovoce mírného pásma se snížila o 0,7 (-1,3%), naopak u jižního ovoce došlo k meziročnímu nárůstu o 1,0 kg (+2,8 %), a to především díky vyšší spotřebě citrónů a grapefruitů, pomerančů a mandarinek.


Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé zůstala na téměř stejné hodnotě jako v loňském roce, meziročně se snížila o 0,1 kg (-0,1 %). Snížila se spotřeba paprik, kapusty, květáku, špenátu a mrkve, naopak ke zvýšení spotřeby došlo u salátových okurek, rajčat, cibule a celeru.


Spotřeba brambor se zvýšila o 1,8 kg (+2,7 %).


Spotřeba cukru se zvýšila o 0,2 kg (+0,5 %).


Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů se snížila o 4,6 litru (-1,8 %). Největší meziroční pokles o 5,7 litru (-9,2 %) byl zaznamenán u minerálních vod, naopak vzrostla spotřeba ostatních nápojů o 1,9 litru (+1,0 %).


Spotřeba alkoholických nápojů celkem vzrostla o 0,9 litru (+0,5 %), při zvýšení spotřeby piva o 0,8 litru (+0,6 %) a spotřeby lihovin (40%) o 0,1 litru (+1,4 %). Spotřeba vína meziročně klesla o 0,8 litru (-0,6 %)


Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100%) lihu se zvýšila o 0,1 litru (+0,5 %), vlivem vyšší spotřeby piva o 0,8 litru (+0,6 %) i lihovin o 0,1 litru (+1,4 %).
Spotřeba cigaret se snížila o 34 ks (-1,7 %).



Metodické vysvětlivky
Náplň publikovaných položek
Komentář

Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2010 - 2019

Tabulky
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)

Grafy
Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků (na obyvatele za rok)
Graf 4 Spotřeba tuků a olejů (na obyvatele za rok)
Graf 5 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)
Graf 6 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)
Graf 7 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Graf 8 Spotřeba lihovin a vína (na obyvatele za rok)
Graf 9 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2019

Informace ze dne 1. 12. 2020 včetně příloh ke stažení


Hodnocení => průměr 139
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář