- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Proběhl webinář ke Světovému dni výživy
Dne 22. 10. 2020 Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu uspořádalo webinář ke Světovému dni výživy na téma „Zdravé rostliny pro zdravou planetu, pro odolnější potravinové systémy“.
Světový den výživy (World Food Day) se slaví jako připomínka založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství - FAO a letos bylo jeho tematickým zaměřením právě Zdraví rostlin a úsilí o dosažení cílů udržitelného rozvoje.
Každoroční seminář slouží zejména k propagaci zdravé výživy a udržitelného zemědělství mezi veřejností, odborníky i studenty. Kvůli současným epidemiologickým opatřením byl původní seminář převeden do virtuální podoby a i přes ztížené podmínky přilákal odborníky z řad zemědělských a potravinářských institucí, výživové poradce, studenty, zástupce nevládního a neziskového sektoru a zástupce potravinářských a obchodních firem. Na webinář se připojilo přes 100 účastníků.
Během vstupů expertů zazněly informace na téma zdraví rostlin, biodiverzity a dalších globálních souvislostí původu našich potravin. Přednášející se také zaměřili na škůdce rostlin a plýtvání s jídlem (prezentace naleznete níže).
Záznam celého webináře můžete nalézt na Youtube kanálu MZe.
Přílohy:
Mgr. Anna Strejcová, Zachraň jídlo, „Kolik se vyhazuje a opravdu musíme produkovat víc potravin?" (PDF, 3 MB)
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., VŠCHT/ SpV, „Vliv zdraví rostlin na kvalitu a bezpečnost potravin“ (PDF, 1 MB)
Mgr. Jiří Mach, MŽP, „Biodiverzita jako základní východisko pro zdravé rostliny“ (PDF, 506 KB)
Ing. Michal Hnízdil, ÚKZÚZ, „Nepůvodní škůdci aktuálně ohrožující komodity pro výrobu potravin“ (PDF, 5 MB)