Renata Šarjaková, 5. prosinec 2019
Spotřeba potravin - 2018
Spotřeba potravin - 2018

KOMENTÁŘ

Rok 2018 se promítl do spotřeby obilovin a pekárenských výrobků meziročním zvýšením spotřeby pšeničné mouky o 1,3 kg (+1,3 %), žitné mouky o 0,2 kg (+2,4 %) a spotřeby ostatních mouk o 0,2 kg (+24,2 %), což zapříčinilo nárůst celkové spotřeby obilovin v hodnotě mouky o 1,8 kg (+1,6 %). Vzrostla spotřeba chleba o 0,1 kg (+0,4 %), spotřeba pšeničného pečiva o 0,8 kg (+1,7 %) a spotřeba těstovin o 0,4 kg (+5,3 %). Snížila se spotřeba trvanlivého pečiva o 0,5 kg (-5,9 %).

Zvýšila se spotřeba masa v hodnotě na kosti o 2,1 kg (+2,7 %). Došlo ke zvýšení spotřeby vepřového masa o 0,8 kg (+2,0 %), hovězího masa o 0,3 kg (+3,7 %) a spotřeby drůbežího masa masa o 1,1 kg (+4,1 %). Snížila se spotřeba králičího masa o 0,1 kg (-7,3 %) a spotřeba zvěřiny o 0,1 kg (-11,2 %). Spotřeba ryb vzrostla o 0,1 kg (+2,8 %).


Na snížení spotřeby mléka a mléčných výrobků (bez másla) o 0,7 kg (-0,3 %) se podílí především pokles spotřeby kravského mléka o 0,7 kg (-0,3 %), mléčných konzerv o 0,2 kg (-11,8 %) a tvarohů o 0,2 kg (-4,3 %) při současném zvýšení spotřeby sýrů o 0,2 kg (+1,5 %) a ostatních mléčných výrobků o 0,5 kg (+1,5 %).


Spotřeba vajec meziročně vzrostla o 9 kusů (+3,5 %) na 263 kusů vajec.


K meziročnímu nárůstu o 0,2 kg (+0,6 %) došlo u spotřeby olejů a tuků, což bylo způsobeno výhradně vyšší spotřebou másla o 0,1 kg (+2,0 %) a rostlinných jedlých tuků a olejů o 0,1 kg (+0,6 %). Spotřeba sádla zůstala meziročně téměř na stejné úrovni, a to 4,4 kg.


Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého vzrostla o 4,1 kg (+5,0 %) vlivem vyšší spotřeby ovoce mírného pásma – o 2,8 kg (+5,9 %), zejména jablek, hrušek a švestek. U jižního ovoce došlo k meziročnímu nárůstu spotřeby o 1,3 kg (+3,8 %), a to především díky vyšší spotřebě citrónů a grapefruitů, pomerančů a mandarinek, banánů a ostatního jižního ovoce.


Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se meziročně snížila o 1,1 kg (-1,2 %), díky snížené spotřebě okurek salátových, okurek nakládaček, zelí, kedluben, celeru a zeleného hrášku, zároveň došlo ke zvýšení spotřeby rajčat, paprik, květáku, cibule, hlávkového salátu, špenátu a petržele.


Spotřeba brambor se snížila o 0,8 kg (-1,1 %).


Spotřeba cukru klesla o 0,1 kg (-0,4 %).


Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů vzrostla o 9,6 litru (+4,0 %). Největší meziroční nárůst o 7,2 litru (+13,0 %) byl zaznamenán u minerálních vod, naopak poklesla spotřeba ostatních nápojů o 2,3 litru (-3,5 %).


Spotřeba alkoholických nápojů celkem vzrostla o 1,9 litru (+1,1 %), při zvýšení spotřeby piva o 0,9 litru (+0,6 %), spotřeby vína o 0,9 litru (+4,8 %) a spotřeby lihovin (40%) o 0,1 litru (+0,9 %).


Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100%) lihu se zvýšila o 0,2 litru (+1,7 %), vlivem vyšší spotřeby vína, piva i lihovin.


Spotřeba cigaret vzrostla o 14 ks (+0,7 %).


Metodické vysvětlivky
Náplň publikovaných položek
Komentář

Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2009 - 2018

Tabulky
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)

Grafy
Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků (na obyvatele za rok)
Graf 4 Spotřeba tuků a olejů (na obyvatele za rok)
Graf 5 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)
Graf 6 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)
Graf 7 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Graf 8 Spotřeba lihovin a vína (na obyvatele za rok)
Graf 9 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2018

publikace Spotřeba potravin – 2018 ke stažení


Hodnocení => průměr 047
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář