Renata Šarjaková, 18. červen 2019
Americká strategie boje proti plýtvání potravinami
Potraviny ve Spojených státech amerických tvoří největší část odpadu běžných domácností.

 Podle statistik končí 30 – 40 procent potravin běžně v popelnicích. Federální vláda USA chce proto zvýšit úsilí situaci změnit a publikovala v říjnu roku 2018 teze své nové strategie zabývající se plány na snižování plýtvání potravinami. Vzhledem k tomu, že plány a konkrétní činnosti budou dokončeny až v roce 2020, v současné chvíli je k dispozici nedávno aktualizovaná verze.

Na této iniciativě spolupracovalo několik vládních úřadů a agentur: Federální ministerstvo zemědělství (USDA), Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) a Úřad pro potraviny a léčiva (FDA). Hlavním cílem strategie je snížení plýtvání potravinami o celých 50 % do roku 2030. Toho chce vláda docílit prostřednictvím vzdělávání a zvyšování povědomí, výzkumu, komunitních investic, dobrovolnických programů, vývoje nástrojů, spolupráce soukromého a veřejného sektoru, účastí na akcích ohledně dané problematiky, technické asistence a diskuzí.

Konkrétně nástroje strategie lze rozdělit na 6 okruhů:

Zlepšení koordinace mezi agenturami
Zvýšení vzdělání spotřebitelů a úsilí v terénu
Zlepšení koordinace a poradenství v oblasti plýtvání a ztráty potravin a měření odpadů
Vyjasnění a sdělení informací o bezpečnosti potravin, štítcích s daty na potravinách a dárcovství potravin
Spolupráce se soukromým sektorem o snižování plýtvání a ztrát potravin napříč dodavatelským řetězcem
Podpora snižování potravinového odpadu federálními agenturami v jejich příslušných zařízeních

Při formulování strategie autoři vycházeli ze zdrojů a aktivit, které se touto otázkou zabývaly v minulosti. Jde například o program „Neplýtvejte, darujte“ Harvardské univerzity a Rady pro ochranu přírodních zdrojů nebo dokument organizace ReFED „Plán na snížení plýtvání potravinami v USA o 20 procent“.

Bližší informace o dílčích aspektech strategie lze najít na této webové stránce: https://www.epa.gov/sustainable-management-food/winning-reducing-food-waste-federal-interagency-strategy

Rovněž Evropská unie se snaží na problém plýtvání potravinami reagovat. V roce 2016 vytvořila EU platformu v otázce ztrát a plýtvání potravinami jako návaznosti na závazek jednoho z Cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. Tato platforma sdružuje instituce EU, odborníky ze zemí EU a další relevantní zúčastněné strany a usiluje o podporu všech aktérů, sdílení osvědčených postupů a hodnocení jejich pokroků.

Zpracoval: Petr Ježek, zemědělský diplomat,
Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D.C.


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 117
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář