- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu 2019
Ostrava 23. května 2019 – Hodnotitelská komise dnes nominovala výrobky v soutěži Regionální potravina 2019 za Moravskoslezský kraj. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se zde ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.
V soutěži mohou obstát jen nejlepší produkty. Ve 13 krajích ČR zvítězí za každou z devíti kategorií pouze jeden výrobek. Prestižní značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
V Moravskoslezském kraji dnes hodnotitelská komise vybírala vítěze. Celkem se přihlásilo 29 výrobců s 98 výrobky. Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Uzený bůček speciál MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o. | |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno | |
Sýry včetně tvarohu |
HLAVNICKÝ TVAROH Z FARMY Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice | |
Mléčné výrobky ostatní |
BIO Kozí jogurtové mléko Vítkovská zemědělská s.r.o. | |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ HAVLÍK OPAL spol. s r.o. | |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Větrník s čokoládovou polevou - bez lepku Labumix s.r.o. | |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 11 pivo světlý ležák SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o. | |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Zelí s jablky a křenem Jaroslava Fojtíková, Havířov | |
Ostatní |
Libavský MED KVĚTOVÝ Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.