Renata Šarjaková, 27. květen 2019
V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu 2019

Ostrava 23. května 2019 – Hodnotitelská komise dnes nominovala výrobky v soutěži Regionální potravina 2019 za Moravskoslezský kraj. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se zde ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

Soutěž Regionální potravina letos slaví desáté výročí. Za dobu své existence získala značka věhlas a oceněné výrobky popularitu. Výrazně pomáhá měnit preference spotřebitelů. Dnešní zákazník se totiž hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí.

V soutěži mohou obstát jen nejlepší produkty. Ve 13 krajích ČR zvítězí za každou z devíti kategorií pouze jeden výrobek. Prestižní značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

V Moravskoslezském kraji dnes hodnotitelská komise vybírala vítěze. Celkem se přihlásilo 29 výrobců s 98 výrobky. Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2019 těmto výrobkům:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

Masné výrobky tepelně opracované

Uzený bůček speciál

MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

Sýry včetně tvarohu

HLAVNICKÝ TVAROH Z FARMY

Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

Mléčné výrobky ostatní

BIO Kozí jogurtové mléko

Vítkovská zemědělská s.r.o.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ

HAVLÍK OPAL spol. s r.o.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Větrník s čokoládovou polevou - bez lepku

Labumix s.r.o.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 11 pivo světlý ležák

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Zelí s jablky a křenem

Jaroslava Fojtíková, Havířov

Ostatní

Libavský MED KVĚTOVÝ

Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 048
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář