Renata Šarjaková, 17. prosinec 2018
Spotřeba potravin - 2017
Spotřeba potravin - 2017

KOMENTÁŘ 

Rok 2017 se promítl do spotřeby obilovin a pekárenských výrobků meziročním snížením spotřeby pšeničné mouky o 1,1 kg (-1,2 %), žitné mouky o 0,4 kg (-4,2 %) a spotřeby krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,1 kg (-6,5 %), což zapříčinilo pokles celkové spotřeby obilovin v hodnotě mouky o 1,4 kg (-1,2 %). Poklesla spotřeba chleba o 0,5 kg (-1,4 %), naopak spotřeba pšeničného pečiva vzrostla o 0,3 kg (+0,7 %). Snížila se spotřeba trvanlivého pečiva o 0,1 kg (-0,9 %).

Na stejné úrovni v porovnání s předchozím rokem zůstala spotřeba masa v hodnotě na kosti. Ta činí 80,3 kg. Došlo ke snížení spotřeby vepřového masa o 0,5 kg (-1,2 %), hovězího masa o 0,1 kg (- 0,5 %) a spotřeby králičího masa o 0,1 kg (-14,8 %). Zvýšila se spotřeba drůbežího masa o 0,5 kg (+1,8 %) a spotřeba zvěřiny o 0,2 kg (+17,6 %). 


Na snížení spotřeby mléka a mléčných výrobků (bez másla) o 1,0 kg (-0,4 %) se podílí především pokles spotřeby kravského mléka o 1,0 kg (-0,4 %), sýrů o 0,1 kg (-0,8 %) a mléčných konzerv o 0,3 kg (-15,0 %) při současném zvýšení spotřeby konzumního mléka o 0,9 kg (+1,5 %) a tvarohů o 0,3 kg (+6,8 %).


Spotřeba vajec meziročně vzrostla o 5 kusů (+2,1 %) na 254 kusů vajec.


K meziročnímu poklesu o 0,1 kg (-0,5 %) došlo u spotřeby olejů a tuků, což bylo způsobeno výhradně nižší spotřebou másla o 0,4 kg (-7,4 %) a sádla o 0,2 kg (-3,3 %). Spotřeba rostlinných tuků a olejů stoupla o 0,4 kg (+2,3 %).


Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého klesla o 2,0 kg (-2,4 %) vlivem nižší spotřeby ovoce mírného pásma – o 2,1 kg (-4,2 %), zejména jablek, hrušek a švestek. U jižního ovoce došlo k meziročnímu nárůstu spotřeby o 0,1 kg (+0,2 %), a to především díky vyšší spotřebě banánů a ostatního jižního ovoce.


Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se zvýšila, a to o 0,9 kg (+1,0 %), díky zvýšené spotřebě okurek nakládaček, zelí, květáku, kedluben, česneku, hlávkového salátu, mrkve a celeru, ale došlo zároveň ke snížení spotřeby rajčat, paprik, kapusty, cibule a petržele.


Spotřeba brambor se snížila o 0,7 kg (-1,0 %).


Spotřeba cukru narostla o 0,8 kg (+2,4 %).


Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů výrazně klesla, a to o 6,0 litru (-2,4 %). Vrchol spotřeby - 297 litrů - byl zaznamenán v roce 2008, kdy spotřeba dosahovala o 55,2 litru více než v roce 2017.


Celková spotřeba alkoholických nápojů celkem klesla o 2,9 litru (-1,7 %), při snížení spotřeby piva o 2,6 litru (-1,8 %), spotřeby vína o 0,2 litru (-1,0 %) a spotřeby lihovin 40% o 0,1 litru (−1,2 %).


Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100%) lihu se snížila o 0,1 litru (-1,3 %), vlivem nižší spotřeby vína, piva i lihovin.


Spotřeba cigaret klesla o 8 ks (-0,4 %).


Metodické vysvětlivky
Náplň publikovaných položek
Komentář

Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2008 - 2017

Tabulky
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)

Grafy
Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků (na obyvatele za rok)
Graf 4 Spotřeba tuků a olejů (na obyvatele za rok)
Graf 5 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)
Graf 6 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)
Graf 7 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Graf 8 Spotřeba lihovin a vína (na obyvatele za rok)
Graf 9 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2017

Informace ze dne 4. 12. 2018 ke stažení


Hodnocení => průměr 113
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář