- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Světový potravinový summit v Kodani s účastí ČR
Zajištění více lepších potravin pro více spotřebitelů při maximálním využití zdrojů bylo tématem Světového potravinového summitu, který se v závěru týdne konal v Kodani. Účastnili se ho představitelé vlád 56 zemí včetně francouzského ministra zemědělství Stéphana Traverta a více než 200 odborníků z celého světa.
Podle analýz Světové organizace pro zemědělství a výživu bude totiž při stávajícím tempu růstu populace do roku 2050 nezbytné vyprodukovat o 60 % potravin více než dosud. Všechny inovativní postupy přitom musí vyhovět všem požadavkům bezpečnosti potravin a zároveň být ekonomicky udržitelné.
„Česká republika považuje otázku potravinové bezpečnosti za svou dlouhodobou prioritu, která stále intenzivněji nabývá na významu. Dlouhodobě tvrdím, že otázka soběstačnosti v základních zemědělských komoditách je z tohoto pohledu naprosto klíčová,“ komentoval jednání ministr zemědělství Miroslav Toman, kterého v Kodani zastupoval ředitel potravinářského odboru Jindřich Fialka.
Velkou výzvou pro dosažení tohoto cíle jsou podle odborníků kromě zhoršujících se produkčních podmínek, zejména klimatických, také otázky související se správnou výchovou spotřebitelů a důsledným potíráním falšování potravin, jehož rozměr rok od roku narůstá (objem podvodů se odhaduje až na 40 miliard USD). Značným problémem je v globálním měřítku plýtvání potravinami, které činí přibližně jednu třetinu ze všech vyprodukovaných potravin.
Odborníci se jednoznačně shodli na tom, že je žádoucí do celého procesu kromě vlád jednotlivých zemí více zapojit potravinářský průmysl. Při současném rozvoji informačních technologií je poměrně závažným problémem šíření dezinformací a mýtů o potravinách, jemuž je třeba čelit formou odborných platforem ve spolupráci s vědeckými a výzkumnými autoritami.
„Naše spotřebitele mohu ujistit, že pro resort zemědělství je otázka vzdělávání v oblasti potravin, ať už jde o jejich složení, kvalitu či bezpečnost naprosto zásadní a i do budoucna budeme tyto aktivity podporovat,“ uvedl ministr Toman.
Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství